14. 01. 2022 - 20:43
Newcastle će već ove zime potrošiti stotine miliona. Evo kako...
907
Shares
Newcastle će već ove zime potrošiti stotine miliona. Evo kako će izgledati ekipa

Newcastle će već ove zime potrošiti stotine miliona. Evo kako će izgledati ekipa

14. 01. 2022 - 20:43
0
Shares

Newcastle United planirao je ogroman šoping u ljetnom prijelaznom roku, no očajni rezultati u ovoj sezoni i predzadnje mjesto na tabeli na pola prvenstva potpuno su promijenili planove na St. James’ Parku. Eddieju Howeu hitno trebaju novi igrači i novi vlasnici su primorani već u ovom prijelaznom roku zagrabiti u hrpetinu novca s kojom su ušli u klub.

Saudijski investicijski fond, koji je 7. listopada za 305 miliona funti kupio klub od Mikea Ashleya, težak je 320 milijardi funti, odnosno ima neograničen budžet za kupovinu igrača. Samo formalno jer Newcastle zbog financijskog fair-playa ipak ne može kupiti svakog igrača kojeg poželi pa tako u ovom i sljedećem prijelaznom roku može potrošiti ukupno nešto više od 300 miliona eura na nove igrače kako ne bi upao u probleme.

Grozni rezultati upalili su alarm u Newcastleu pa je već za 15 miliona eura iz Atletica došao Kieran Trippier, a danas je potvrđen i transfer Chrisa Wooda iz Burnleya za 30 miliona. No, kako se kaže, to nije sve. Howe je zaključio da mu u svakoj liniji treba barem jedan novi igrač i Newcastle će na kraju ovog prijelaznog roka izgledati dijametralno suprotno nego na početku sezone.

Mijenja se čitava zadnja linija

Samo je Norwich (44) primio više golova od Newcastlea (42) koji ima i utakmicu manje pa je odbrana apsolutni prioritet u ovom prijelaznom roku. Nakon što je dovođenjem Trippiera riješio problem desnog beka, Howeu trebaju dva stopera i lijevi bek. Najveća Newcastleova želja je Sevillin stoper Diego Carlos za kojeg je Newcastle poslao već tri ponude, ali su sve bile odbijene.

Newcastle nudi 30 miliona eura, ali Sevilla zna da a) Newcastleu hitno treba stoper i b) da Newcastle ima jako puno novca. Engleski mediji pišu da će se klubovi na kraju vjerojatno dogovoriti. Uz Diega Carlosa, Newcastle želi i Fiorentinina stopera Nikolu Milenkovića kojeg želi i West Ham. Engleski mediji tvrde da su Talijani poručili da za srpskog reprezentativca žele 45 miliona eura.

Novac, rekli smo, nije problem, ali će jedini problem biti nagovoriti Milenkovića da umjesto West Hama odabere Newcastle. Srbin navodno traži garancije da će se složiti konkurentna ekipa, a Newcastle vjeruje da ima dovoljno aduta u toj raspravi.

Iznenada se Newcastleu otvorila opcija da od Ajaxa kupi Nicolasa Tagliafica od kojeg će na tržištu za tih 20-ak miliona eura teško naći boljeg beka. Newcastleu je propao Lucas Digne koji je otišao u Aston Villu i Argentinac je igrač koji bi se odlično uklopio u Howeovu viziju.

Tagliafico je odbio potpisati novi ugovor s Ajaxom, a budući da na ljeto ulazi u zadnju godinu ugovora, Ajax bi ga navodno rado prodao ove zime. Mediji pišu da su obe strane zainteresirane, a Newcastle navodno nudi veću plaću nego ostali zainteresovani klubovi.

Dovode mladu zvijezdu Leipziga

Ni vezna linija se u Newcastleu nije naigrala ove sezone, a problem je što je Howe imao previše sličnih igrača. Pokušavao je sve što je mogao pa je u zadnjih nekoliko utakmica Brazilca Joelintona, koji je po vokaciji napadač, prebacio u veznu liniju, što je koliko-toliko funkcionisalo.


Jedan vezni igrač je apsolutni prioritet ove zime, a Newcastle se navodno iznenada uključio u utrku za Leipzigova veznjaka Amadoua Haidaru. Njega žele brojni klubovi, ali ne bi baš svi platili onoliko koliko Leipzig traži.

Naime, 23-godišnji Haidara ima otkupnu klauzulu od 40 miliona eura koja se može aktivirati na ljeto, ali Newcastle nema vremena do ljeta. Malijskog reprezentativca želi odmah i Leipzig će sigurno tražiti više, pretpostavlja se oko 50 miliona eura. To je Newcastleu prihvatljivo i na taj način bi Unitedu i ostalim velikanima preoteo veliku želju.

Haidara je navodno zainteresovanza dolazak u Newcastle, a Daily Mail piše da su šefovi kluba već u poodmaklim pregovorima i da bi Haidara s afričkoga Kupa nacija mogao umjesto u Njemačku prema Engleskoj. 

a4a52045-d74c-4933-949a-9ff8b4a6a433

Barbosa i "novi Mbappe" velike želje

To su transferi koji su primarni ciljevi Newcastlea u ovom prijelaznom roku, ali nije nemoguće da još igrača dođe na St. James’ Park. Jedna od želja je Gabriel Barbosa koji je u prošloj sezoni u dresu Flamenga utrpao 29 golova. Barbosa se želi ponovno okušati u Europi, ali Flamengo ni sam ne zna bi li ga prodao ili ne.

Newcastle se povezivao i s Lilleovim stoperom Svenom Botmanom, ali je od njega odustao jer Lille previše traži. Spominje se i 19-godišnji Reimsov napadač Hugo Ekitike kojeg šefovi Newcastlea vide kao igrača na kojemu bi jednog dana mogli strašno puno zaraditi.

Ekitike je u 19 utakmica ove sezone upisao osam golova i četiri asistencije, a Reims za njega traži 35 miliona eura. Newcastleu on nije prioritet pa bi po njega krenuo na ljeto kad će potražiti i novoga golmana. Dubravka je solidan i izgurat će ovu sezonu, ali u ljetnom prijelaznom roku će se tražiti i prava zvijezda na golu. Naravno, sve pod uvjetom da ova nova ekipa izbori opstanak u ligi...

 

Index

Učitaj još novosti