05. 01. 2022 - 14:17
Hoće li Alibegović i Garza zaigrati za Zmajeve? Borimo se da...
907
Shares
Hoće li Alibegović i Garza zaigrati za Zmajeve? Borimo se da Amar i Luka zajedno nastupaju za BiH, u najjačem sastavu možemo do medalje!

Bila bi to daleko najjača visoka linija u Evropi

Hoće li Alibegović i Garza zaigrati za Zmajeve? Borimo se da Amar i Luka zajedno nastupaju za BiH, u najjačem sastavu možemo do medalje!

05. 01. 2022 - 14:17
0
Shares

Nekadašnji čuveni košarkaš Teoman Alibegović govorio je o mogućem nastupu Amara Alibegovića i Luke Garze za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Njih dvojica sada mogu nastupati za našu selekciju, ali kao naturalizovani košarkaši, no Alibegović se nada da će se to promijeniti. 

- Kad bi se svi najjači sastali, znači, da su na okupu Juka, Musa, onda onaj plej iz Mostara što se zavadio sa Savezom (Nemanja Gordić, o.pa.), a koji je sjajan igrač, uz, naravno, Luku i Amara, da se makar jednom od njih ukine zvjezdica naturaliziranog igrača, odgovorno tvrdim da bismo imali reprezentaciju za medalju na Evropskom prvenstvu, kaže Teoman Alibegović u ekskluzivnom intervjuu za InfoRadar.

- Bila bi to daleko najjača visoka linija u Evropi. Sa Lukom, Nurkićem, Amarom i ovima koji su sada tu… Cijenim Emira Sulejmanovića, koji je stasao u ozbiljnog igrača, a izuzetno mi se dopada Miralem Halilović. Dečko je kao violina, ima izuzetnu tehniku. Evo, sad mu nudim da ga uhvatim dva mjeseca, napravio bih igrača, ne mogu reći za NBA, jer već ima možda previše godina za Ameriku, ali mislim da bi komotno mogao igrati u Euroligi, u svakom euroligaškom timu, naglašava Alibegović senior.

- Gledajte slučaj Amara. Njegovi roditelji su Bosanci, rođeni su u Bosni i sad neko kaže da on nije Bosanac samo zbog toga što je mene karijera vodila u inostranstvo i što je Amar igrom slučaja rođen u SAD-u? Amar je američko državljanstvo dobio samo po tome što je rođen tamo, ali niti je želio niti igrao za drugu reprezentaciju osim za BiH. I sad treba da ispašta zbog toga što pasoš nije uzeo u 16. već u 18. ili 19. godini? Mi ćemo definitivno pokrenuti proces pred FIBA-om, koja je već jednom razmatrala njegov predmet. Po nekim ljudima je moguće, po drugima nije, ali hajde da još jednom logički sve sagledamo. Ako postoje dokazi da su mu oba roditelja rođena u BiH, ako on govori naš jezik, nikad nije igrao za drugu državu… kakvu ulogu teba da igra činjenica kad je izvadio pasoš? Shvatam da je FIBA u burnim vremenima morala negdje da presječe, odredi neku granicu, ali zašto BiH ponovo da ispašta najviše od svih država bivše Jugoslavije. Jedino Bosanci i njihova djeca, koji su raseljeni u ratu i trpili najviše, ne mogu igrati za svoju državu?, pita se Alibegović.

Učitaj još novosti