22. 12. 2021 - 17:33
DOBRO PAZITE ŠTA RADITE SA OVIH 6 NAMIRNICA: Konzumiramo ih...
907
Shares
DOBRO PAZITE ŠTA RADITE SA OVIH 6 NAMIRNICA: Konzumiramo ih STALNO, a 1 stvar može BITI OPASNA

SAVJETI

DOBRO PAZITE ŠTA RADITE SA OVIH 6 NAMIRNICA: Konzumiramo ih STALNO, a 1 stvar može BITI OPASNA

22. 12. 2021 - 17:33
0
Shares

Evropski savjet za ishranu upozorava da nije dobro zagrijavati prethodno pripremljena jela. To može dovesti do neželjenih posljedica i to zbog činjenice da se neke vrste bakterija veoma brzo razmnožavaju pri sobnoj temperaturi od 5 do 65 Celzijusa.

Kao rezultat toga, povećava se rizik od trovanja hranom i pojave različitih problema sa varenjem, kao što su nadimanje, grčevi i stvaranje gasova.

Mnogi ne znaju koji proizvodi se ne mogu zagrijavati, zato smo napravili listu hrane koju ne smijete vraćati ponovo na ringlu:

1. Riža

Ako rižu ponovo izložite visokim temperaturama može da izazove trovanje hranom. Idealno je jesi rižu odmah nakon spremanja, i nikako ga ostavljati u frižideru i ponovo jesti nakon 24 sata.

2. Krompir

Nakon zagrijavanja krompira mnoga njegova hranljiva svojstva se gube, a osim toga ovo povrće sadrži i supstance koje mogu da izazovu simptome slične trovanju kada se ponovo podgriju.

3. Celer

Iako mnogi ljudi celer jedu svjež, oni koji ga spremaju na visokim temperaturama moraju da znaju da ga ne smijju podgrijavati jer rizikuju da se otruju. Činjenica je da celer sadrži nitrate, koji su pod uticajem toplote izuzetno štetni po zdravlje. U velikim koncentracijama mogu povećati rizik od raka.

4. Cvekla

Nutricionisti preporučuju korišćenje sirove cvekle koja je odličan antioksidans, sadži važne minerale i vitamine. Međutim kuhana cvekla koja se pri tome podgrijava, može da vam znatno uništi organizam.

5. Piletina

Zbog salmonele, preporučuje se konzumiranje dobro termički obrađene piletine. Kada se piletina podgrijava pa jede, može da izazove ozbiljno nadraživanje želuca.

6. Gljive

Ne preporučuje se podgrijavanje gljiva jer mogu da izazovu nadimanje i proliv. Isto tako ostavljanje gljiva na sobnoj temperaturi poslije kuhanja može da bude izuzetno opasno.

Učitaj još novosti