20. 12. 2021 - 21:42
Nevjerica na Nou Campu: Aguero Barceloni zadaje kobni udarac...
907
Shares
Nevjerica na Nou Campu: Aguero Barceloni zadaje kobni udarac poslije odlaska u penziju

Nevjerica na Nou Campu: Aguero Barceloni zadaje kobni udarac poslije odlaska u penziju

20. 12. 2021 - 21:42
0
Shares

Pomalo nevjerovatnu i šokantnu vijest objavio je madridski AS, list tradicionalno naklonjen Real Madridu.

Sergio Aguero se od fudbala oprostio sredinom prošle sedmice, a sada bi mogao zadati kobni udarac Barceloni koja svakako ima ogromnih finansijskih problema i klubu sa Nou Campa je bitan svaki euro.

Naime, AS navodi da Aguero može tražiti višemilionsku odštetu od Barcelone zbog prijevremenog odlaska u penziju. Od fudbala se oprostio sa 33 godine.

Kun je zadobio probleme sa srcem tokom utakmice protiv Alavesa, osjetio je bol u grudima, legao na teren i zatražio izmjenu. To mu je bio posljednji nastup u karijeri.

Na prvu se činilo da je u pitanju obična nesvjestica, ali nakon toga mu je prvo preporučeno nekoliko sedmica, a zatim i tri mjeseca mirovanja, da bi na kraju odlučio da se penzioniše.

Radilo se o aritmiji koja je sjajnog napadača primorala da se oprosti ranije od planiranog pa bi Barcelona mogla snositi određene posljedice.

Naime, kako tvrdi direktor na španskom Institutu za sport Aguero od Barcelone ima pravo tražiti naknadu "trajnog totalnog invaliditeta" prema španskom zakonu.

Taj iznos bi mogao rasti do 3 miliona eura jer zavisi od detalja ugovora kojeg su imali napadač i katalonski gigant. Isplata koja predstavlja neku vrstu invalidnine proizilazi iz cifre koja odgovara Aguerovoj polivini plate koja je iznosila oko pet do šest miliona po sezoni.

Zakon propisuje da se u ovakvim slučajevima "mora isplatiti najmanje šest mjesečnih isplata ako je povreda uzrokovana sportom, a sve to ne dovodeći u pitanje naknade socijalnog osiguranja na koje su imali pravo." To je naznačeno u članu 13. spomenutog zakona.

Prema riječima Tonija Roce, ključ za slučaj bi bio u dokazivanju tužitelja da je njegov invaliditet došao direktno iz sporta, a ne iz nekog drugog razloga. Odnosno, ako se povreda srca koja je primorala Aguer da se povuče zaista dogodila dok je igrao utakmicu ili trenirao sa Barcom. U ovom slučaju, to bi bio duel protiv Alavesa.

Roca tvrdi da Aguero ima pravo na šest mjsečnih isplata u iznosu od 500.000 eura mjesečno, odnosno sve dok se ne stigne do iznosa od tri miliona eura.

Učitaj još novosti