12. 12. 2021 - 08:25
Prognozirali su mu život u invalidskim kolicima, a sada je...
907
Shares
Prognozirali su mu život u invalidskim kolicima, a sada je postao MMA prvak

Prognozirali su mu život u invalidskim kolicima, a sada je postao MMA prvak

12. 12. 2021 - 08:25
0
Shares

Doktori su mu prognozirali život u invalidskim kolicima, a on je postao MMA prvak lake kategorije.

Njegovo ime je Charles Oliveira i dolazi iz Brazila. 

U dobi od sedam godina, dijagnosticiran mu je reumatizam kostiju - stanje u kojem imunološki sistem nekontrolisano i slučajno šalje antitijela da napadnu sluznicu zglobova. Njegovi gležnjevi nosili su najveći dio boli, ali cijelo tijelo mu je bilo pod stalnim pritiskom.

Doktori su mu prognozirali život u kolicima, ali njegova majka Ozana se nije željela pomiriti s tim.

"Doktor je rekao da neće hodati, da će ostati u invalidskim kolicima. Mi smo rekli da to nećemo prihvatiti", za ESPN je rekla Oliveirina majka.


I zaista, uz pomoć teških tretmana i injekcija svakih 15 dana, mladi Oliveira uspio je ostati na svojim nogama, a na iznenađenje mnogih pošao je i igrati fudbal sa svojim prijateljima.

"Doktori su rekli da se ne mogu baviti sportom. Ipak, i njima kao i ocu i majci sam rekao da bih prije umro nego se prestao baviti onime što volim", objašnjava Oliveira, te nastavlj:

"Vjerovao sam u sport, imao vjeru u Boga, a on me blagoslovio, kao što me blagoslovljava i danas."

Oliveira se kasnije upoznao s borilačkim sportom, a sve je započelo brazilskim jiu-jitsuom. On i njegov brat su se vrlo brzo zaljubili u ovaj sport, te dobili stipendiju u jednoj lokalnoj teretani što je njihovoj majci umnogome olakšalo finansijsko stanje.

Nakon što je otkrio i druge borilačke vještine, Oliveira je profesionalac postao u dobi od 18 godina i postigao je sjajan omjer pobjeda i poraza, 12-0, prije ulaska u UFC 2010. godine.

Oliveira je imao dugo putovanje od 28 borbi (najduže u historiji) do prvog naslova koji je osvojio u maju ove godine. Pobjedom nad Michaelom Chandlerom postao je prvak lake kategorije.

Charles Oliveira nedavno je postao novi vladar lake kategorije

Kao što je prkosio svojoj bolesti u ranom djetinjstvu, tako je prkosio i očekivanjima da će glatko izgubiti pomenuti meč. Nakon jako loše prve runde, iznenadio je svijet tehničkim nokautom u drugoj rundi i stigao do toliko željene titule.

Unatoč tome što je stigao na vrh MMA svijeta, skromni i povučeni Oliveira idalje živi u brazilskoj faveli. 

"Još uvijek živim u Vicente de Carvalhu, samo u malo boljoj kući. Uvijek pokušavam naći bolje stvari za nas, ali živim unutar zajednice. Mislim da moramo biti tamo gdje se osjećamo dobro", objašnjava Oliveira.

Ovaj dečko je i veliki humanitarac, te svojoj zajednici pokušava pomoći na način na koji god može.

I čak i rukom dostavlja hranu onima manje sretnima

"Znam odakle sam došao i kamo želim ići. Pokušavam pomoći na bilo koji način. Znam uticajne ljude koji se više ne žele nigdje pojavljivati, te s njima doniram ljudima neke stvari koje su im prioritetne", kaže Charles i nastavlja:

"Uzmem novac i kupim osnovne namirnice. Radim nešto drugačije jer to ljudima dostavljam na vrata, jer je zajednica siromašna i gladna. Ako ne tako, onda tri ili četiri osobe iz jedne kuće odu u kupovinu. Naročito volim kad usrećim djecu."

Na kraju je istakao da se nada da će pojas koji je osvojio dugo biti u njegovim rukama, a prvu borbu za odbranu naslova imat će večeras (ujutro u 6 sati po centralnoevropskom vremenu) protiv Dustina Poiriera.

Učitaj još novosti