27. 11. 2021 - 15:24
Nevjerojatni detalji afere. Kako Juventus vlada tržištem, a...
907
Shares
Nevjerojatni detalji afere. Kako Juventus vlada tržištem, a Napoli kupuje zvijezdu

Nevjerojatni detalji afere. Kako Juventus vlada tržištem, a Napoli kupuje zvijezdu

27. 11. 2021 - 15:24
0
Shares

Novi detalji Prizme, najveće afere talijanskog nogometa od Calciopolija 2006., u sklopu koje je policija upala u Juventus, čiji su ključni ljudi pod istragom, pokazuju da su u tom statusu i deseci transfera i razmjena igrača.


Klubovi su, prije svih Juventus, od 2019. do 2021. prilikom transfera igrača njihovu vrijednost prikazivali daleko većom od realne kako bi ostvarili veću kapitalnu dobit te tako doveli u red poslovne knjige. Razmjene, prodaje i kupnovine igrača, daleko skuplje nego što je njihova stvarna vrijednost, često su rađene a da nije izvršena nikakva transakcija, potrošen ni jedan euro. 

Juventus se tereti da je ostvario dobitak tako što je lažno prikazivao vrijednost igrača napumpavajući je. To je radio zato što je teško ustanoviti objektivnu vrijednost nogometaša. Njih, naime, različito vrednuju kupac i prodavač. Istražitelji provjeravaju 62 transfera i vrijednosti igrača iskazane prilikom njih, od čega su čak 42 Juventusova, ali jedan je zakotrljao cijelu aferu. Onaj Miralema Pjanića u Barcelonu za precijenjenih 60 miliona eura.

COVISOC, komisija koja nadzire talijanske nogometne klubove, izvještaj o načinu na koji su talijanski klubovi posljednje dvije godine ostvarili kapitalnu dobit proslijedi je predsjedniku i glavnom istražitelju Talijanskog nogometnog saveza. 

Gdje su nakon samo godinu dana završili tipovi iz najskupljeg transfera u historiji Napolija?

Osim Pjanićevog, jako je zanimljiv i za način na koji se posluje u Italiji indikativan transfer Victora Osimhena iz Lillea u Napoli. Tačnije, popratni transferi koji su rađeni oko tog glavnog, u kojem je zvijezda Lillea u ljeto prošle godine došla u Napoli za 71 milion eura.


U suprotnom smjeru otišla su četiri igrača, za koje je Lille ukupno platio 20 miliona eura. Ciru Palmerija platio je 7, Orestisa Karnezisa 5 te Claudija Manzija i Luigija Liguorija po 4 miliona eura. Međutim, trojica od njih su se, iako tako skupo procijenjeni i plaćeni, već vratili u Italiju, i to dvojica u četvrtu, a jedan u treću ligu. 

Teško da su u tako malo vremena oslabjeli toliko da se iz aktualnog francuskog prvaka i talijanskog lidera moraju preseliti u Afragolese, Nocerinu i Turris, klubove za koje većina ljubitelja nogometa nije čula. Četvrti igrač Napolija u ovom sumnjivom poslu (Karnezis) je ostao u Lilleu, ali za taj klub nije odigrao ni minute. Istražitelji sumnjaju da ovaj ekspresni rikverc igrača koje je Napoli prodao Lilleu nije samo kadrovske nego i financijske prirode.


Ipak, Juventus je talijanski kralj poslovanja u crnoj zoni. Istražitelji navode kako su čak 42 (od 62 transfera pod istragom) vezana uz ovaj klub. "U njima je Juventus razmijenio 21 igrača ukupne vrijednosti 90 miliona eura, ali tako da je većina tih operacija bila unutar Italije, za igrače niže klase te vrijedna malo iznad 3 miliona eura, čime je Juventus ostvario malo više od 40 miliona eura dobiti. Većina tih igrača ubrzo je završila u trećoj ili četvrtoj ligi. Osim toga, na ovaj način je poslovao s inozemstvom u trampama Pjanić za Arthura i Cancelo za Danila, dakle za poznate igrače i uz visoke cifre."

Juventus s uglednim inozemnim klubovima ovako radi i kada su u pitanju anonimusi. Izvjesni Franco Tongya iz Juvea je ove godine otišao za 8 miliona eura u Marseille. Od tamo je u suprotnom smjeru za isti iznos došao Marley Ake. Prvi sada igra u četvrtoj francuskoj, a drugi u trećoj talijanskoj ligi. 

Učitaj još novosti