25. 11. 2021 - 08:15
Izvršni odbor NSBiH zasjeda početkom decembra: Selektoru...
907
Shares
Izvršni odbor NSBiH zasjeda početkom decembra: Selektoru Petevu se ozbiljno ’ljulja stolica’

AVAZ SAZNAJE

Izvršni odbor NSBiH zasjeda početkom decembra: Selektoru Petevu se ozbiljno ’ljulja stolica’

25. 11. 2021 - 08:15
0
Shares

Sjednica Izvršnog odbora Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine (NSBiH), na kojoj će biti analizirani izvještaji selektora A, U-21, U-19 i U-17 selekcija, odnosno Ivajla Peteva (Ivaylo), Slobodana Starčevića, Ivice Barbarića i Nermina Šabića, još nije zakazana.

- Da ne bismo išli s nekim pretpostavkama, najbolje je da sačekamo konačnu odluku o datumu sjednice - saznaje Avaz u NSBiH.

Bh. fudbalska vlada, prema posljednjim informacijama iz kuće bh. fudbala, neće raspravljati o toj temi prije 9., 10. ili 11. decembra (pred odlazak A-tima u SAD), jer se još vaga šta uraditi sa selektorom A-selekcije Ivajlom Petevom (Ivaylo).

Navodno, prvi strateg „Zmajeva“, poslije najlošijih kvalifikacija u historiji naše reprezentacije, ali i nekoliko posljednjih poteza, polako gubi podršku hrvatskog nogometnog korpusa. Osim kraha u finišu minulog kvalifikacionog ciklusa za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru, prvom strategu „Zmajeva“ zamjera se i igračka križaljka, prije svega, odnos prema nosiocima igre Zrinjskog Josipu Ćorluci i Nemanji Bilbiji.

Slična situacija je i s predstavnicima Fudbalskog saveza Republike Srpske, koji su sada u dilemi da li da opet beskompromisno stanu iza selektora Peteva.

- Pretpostavljam da će sjednica Izvršnog odbora biti prije odlaska A-tima u Ameriku (SAD – BiH, 18. decembar, op. a.), rekao je član bh. fudbalske vlade Fuad Čolpa u razgovoru za „Dnevni avaz“ i dodao:

- Prema mojoj procjeni, to bi moglo biti između 9. i 11. decembra.

Na pitanje koji je njegov stav u vezi sa sudbinom selektora Peteva, Čolpa odgovara:

- Malo gledam, javno mnijenje je podijeljeno - 50:50 posto. Prvo treba vidjeti tu situaciju s ekonomskog aspekta. Savez bi, u slučaju otkaza, morao dati Petevu pola miliona konvertibilnih maraka. Generalno, do Finske (1:3, Zenica, op. a.) sam bio zadovoljan načinom i pristupom igri, ali i odabirom igrača, koncepcijom igre. No, protiv Finaca je puklo totalno. Ne znam, ali kada to sve analiziram, i kao fudbaler, i kao sportski radnik, mi smo ipak u tu utakmicu ušli s tri nova startera, u odnosu na prethodnu utakmicu u Ukrajini (1:1). Ipak, to nije malo za ekipu, ne ulazim u to što je to bio Miralem Pjanić i(li) Rade Krunić. Ispali su Amer Gojak, Edin Džeko, koji opravdano nije mogao - analizirao je član Izvršnog odbora NSBiH iz Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo (FSKS).

Selektor Petev, podsjetimo, pod ugovorom s NSBiH je do januara 2022. godine.

- U suštini, ima da odradi samo Ligu nacija (juni i septembar 2021. godine). Od tih rezultata već će se nazreti šta i kako dalje, a do početka kvalifikacija za Euro 2024. (mart 2023. godine) ostalo bi vremena za eventualno nove ljude. Znači, ja sam bliži odluci da ostane sad, najviše zbog finansijskog aspekta, ali i zbog nekog kredita. Bio je srčan, napravio je nešto, ali najgori su ti neriješeni rezultati... Ne znam, vidjet ćemo kako razmišljaju i ostali članovi Izvršnog odbora FSKS, pa ćemo s tim stavom ići na Izvršni odbor NSBiH - istakao je Čolpa.

- Znate da je limit za mjesečnu plaću selektora naše reprezentacije 30 hiljada KM. Kad bi ikako to moglo, to je neko moje mišljenje, na čelo naše reprezentacije postavio bih dvojac Husref Musemić – Sergej Jakirović. Jer mi, jednostavno, za 30 hiljada KM ne možemo dovesti kvalitetnog selektora iz inozemstva, da vrijedi i da hoće pošteno raditi. Možda bi na te uvjete pristao samo neko od naših internacionalaca - Meša (Mehmed Baždarević, op. a.), Faruk (Hadžibegić, op. a.) - rekao je Čolpa.

Bilo kako bilo, najgora opcija bila bi da selektor Petev odradi ugovor do kraja i onda se u januaru 2023. godine nađe novo rješenje. U tom slučaju, novi selektor do starta kvalifikacija za EP ne bi imao nijedan termin za uigravanje tima.

- Tako je... Ponavljam, nakon Lige nacija, već u oktobru ćemo vidjeti gdje smo - rekao je Čolpa.

Učitaj još novosti