24. 11. 2021 - 18:32
S 20 godina bio je u šestoj ligi, slučajno je postao...
907
Shares
S 20 godina bio je u šestoj ligi, slučajno je postao nogometaš, a sad ga želi Barca

Baghdad Bounedjah

S 20 godina bio je u šestoj ligi, slučajno je postao nogometaš, a sad ga želi Barca

Index.hr
24. 11. 2021 - 18:32
0
Shares

Barcelona je u utorak odigrala samo 0:0 s Benficom kod kuće i tako si potpuno zakomplicirala situaciju uoči zadnjega kola Lige prvaka.

Xavijeva momčad na kraju priče može biti i zadovoljna bodom jer je Haris Seferović u sudačkoj nadoknadi neshvatljivo promašio zicer na prazan gol i tako ostavio Barcelonu u igri. Xavijeva Barca odigrala je bolje nego pod Ronaldom Koemanom, ali i dalje se muči s onime što joj je prijašnjih godina bio najmanji problem, a to je napadačka igra.

Barca je u samo jednoj od zadnjih osam utakmica zabila više od jednoga gola. Jedini koji je koliko-toliko u formi je Memphis Depay koji je upisao sedam golova u 18 utakmica, ali to nije dovoljno da Barcelona ostvari visoke ciljeve koje si je postavila. Barca je prošlog ljeta uz njega dovela i Luuka de Jonga i Sergija Aguera. Prvi se pokazao kao potpuni promašaj, a drugi je zbog iznenadnih problema sa srcem morao završiti karijeru.

Barca traži "killera"
Tu su još i Martin Braithwaite i Ansu Fati, ali Barci i dalje nedostaje klasični "killer" koji bi isporučio 20 do 30 golova u sezoni, koji je nestao odlaskom Lionela Messija. Takvog igrača je nemoguće zamijeniti, osobito uz financijsko stanje u kakvom se Barcelona trenutačno nalazi. Xavi je navodno dobio budžet od deset milijuna eura za nove igrače, za što na aktualnom europskom tržištu ne može kupiti ni jednu nogu nekog ozbiljnog napadača, a kamoli nešto više.

Tako je katalonski list Sport prije nekoliko dana objavio vijest da Xavi navodno želi dovesti napadača svoje bivše momčadi iz Katara koji je pod njegovim vodstvom doslovno rasturao u Al-Saddu. Riječ je o 30-godišnjem Alžircu Baghdadu Bounedjahu čija je statistika toliko nevjerojatna da izgleda kao zafrkancija.

befb1744-9f4b-4314-810e-286930746d29

Foto: Guliver Image

Bounedjah je za Al-Sadd u šest godina odigrao 153 utakmice i zabio nadrealnih 159 golova uz 44 asistencije. Ove sezone je u devet nastupa zabio 11 golova i za vodećim strijelcem lige zaostaje jedan gol. Titulu najboljeg strijelca katarske lige osvojio je dvaput u zadnje tri sezone, a statistički je jedan od najubojitijih napadača na svijetu.

S 20 godina igrao u šestoj ligi
Bounedjah nikad nije igrao u Europi, a nogometnu karijeru započeo je potpuno slučajno. Za razliku od brojnih svojih sunarodnjaka, Bounedjah nikad nije igrao u Europi, a kao tinejdžer je nogomet igrao amaterski, usput radeći neki posao. Još kao 20-godišnjak igrao je u šestoj alžirskoj ligi za amaterski klub Raed Chabab Gharb Wahran u selu nedaleko od rodnoga grada Orana na alžirskoj obali.

Sasvim slučajno spazio ga je Boulem Charef, trener USM El Harracha, koji se našao na jednoj utakmici. Charef je bio zapanjen onime što je vidio te je nakon utakmice odvukao Bounedjaha na stranu i ponudio mu da dođe na probu u njegov prvoligaš. Bounedjah je probu prošao te je 2011. potpisao dvogodišnji ugovor i zabio u debiju za prvu momčad. Njegove utakmice pratio je i tadašnji alžirski izbornik Vahid Halilhodžić koji ga je potpuno neočekivano pozvao u reprezentaciju za jednu prijateljsku utakmicu iako je odigrao tek nekoliko utakmica u profesionalnom nogometu.

Iako nije zabio previše, tek 16 golova i 13 asistencija u 51 nastupu za El Harrach, Bounedjah je 2013. prodan tuniškom Etoile Sahelu za 300.000 eura. Tamo je dvaput bio prvi strijelac prvenstva, osvojio je dva kupa zabivši hat-trick u finalu, a titulom najboljeg strijelca donio je Sahelu naslov prvaka u Confederations Cupu, afričkoj verziji Europa lige. To su pratili u Al-Saddu koji ga je 2015. kupio za 3.5 milijuna eura. U prvoj sezoni Baghdad je imao dosta problema s ozljedama te je završio sa samo sedam golova u deset utakmica, ali već u sljedećoj je eksplodirao.

Zabio deset golova u dvije utakmice
Dolaskom Xavija na klupu 2019. godine Bounedjah je postao glavni igrač Al-Sadda, a sve golove koje je zabio bilo je teško pratiti. Sezonu 2018./2019. otvorio je hat-trickom, da bi u sljedećem kolu zabio sedam golova u pobjedi Al-Sadda 10:1. Tu sezonu završio je s bizarnih 39 golova u 22 kola, uz 12 utakmica zaredom u kojima je zabio barem jedan gol. Godine 2017. postao je standardnim alžirskim reprezentativcem. Godinu dana kasnije praktički je sam odveo Alžir na afrički Kup nacija na kojem je zabio u finalu za naslov prvaka Afrike. Dosad je za reprezentaciju zabio 22 gola u 50 utakmica.

528ecb91-b28a-4dc9-9f76-c1585f2c968f

U Xavijevu Al-Saddu, od kojeg je sadašnji trener Barcelone stvorio stroj prejak za konkurenciju, trpao je iz utakmice u utakmicu, a "kiksao" je jedino u sezoni 2019./2020. koju je završio sa "samo" 23 gola. Nakon sljedeće sezone povezivalo ga se s Leeds Unitedom i Brightonom, ali ti transferi nisu se realizirali.

"On je fenomenalan igrač, ali ne želim Al-Saddu uzimati igrače iz pristojnosti", rekao je Xavi prije dva dana, no španjolski mediji tvrde da Barcin trener u tajnosti radi na njegovu dolasku.

Bounedjah sigurno ne bi previše koštao Barcu, a teško je očekivati da bi Alžirac bio lošiji od, recimo, De Jonga ili Braithwaitea. Njegova statistika je jednostavno predobra da barem njih dvojicu ne bi nadmašio u dresu Barcelone.

Učitaj još novosti