03. 11. 2021 - 14:05
Bertomeu odlazi: Šest od jedanaest klubova glasalo protiv...
907
Shares
Bertomeu odlazi: Šest od jedanaest klubova glasalo protiv izvršnog direktora Evrolige

Bertomeu odlazi: Šest od jedanaest klubova glasalo protiv izvršnog direktora Evrolige

03. 11. 2021 - 14:05
0
Shares

Jordi Bertomeu će na kraju sezone napustiti direktorsku poziciju košarkaške Evrolige.

Bertomeu je na čelu Evrolioge od njenog osnivanja, odnosno od 2000. godine, a iako se prije nekoliko mjeseci njegov odlazak sa direktorske pozicije činio kao nemoguća misija, na kraju sezone će se to ipak dogoditi.

screenshot-54

Kako pišu španski i grčki mediji, na današnjem sastanku, šest od ukupno jedanaest vlasnika klubov koji imaju pravo glasa, su okrenula leđa Bertomeu.

Za njegov odlazak bili su Olympiacos, Panathinaikos, Olimpia Milan, Maccabi Tel Aviv, CSKA Moskva i Žalgiris Kaunas, dok su Barcelona, Real Madrid i Baskonia, te Fenerbahce i Anadolu Efes bili za njegov ostanak na direktorskoj funkciji.

Klubovi koji su izgubili povjerenje u Bertomeu smatraju da Evroliga može ostvariti više prihoda, što je potreba koja je naglašena u svjetlu pandemije. Strana koja je kritična prema još uvijek izvršnom direktoru čak je na prethodnim sastancima iznijela mogućnost povratka u FIBA-u.

Kao mogući nasljednici spominju se generalni direktor Žalgirisa Paulius Motiejunas i njegov kolega iz Bayernu Marko Pešić. Dodajmo i da Bayern i ASVEL i pored A licence još uvijek nemaju pravo glasa.

Učitaj još novosti