09. 10. 2021 - 08:54
Panika u Premijer ligi zbog Njukasla - Ostatak prvenstva se...
907
Shares
Panika u Premijer ligi zbog Njukasla - Ostatak prvenstva se ujedinio protiv novih vlasnika!

Burno u Engleskoj

Panika u Premijer ligi zbog Njukasla - Ostatak prvenstva se ujedinio protiv novih vlasnika!

09. 10. 2021 - 08:54
0
Shares

Premijerligaški klubovi usprotivili su se dolasku novih bogatih vlasnika u Njukasl smatrajući da će to urušiti ugled prvenstva i imati značajan uticaj na budućnost fudbala u ovoj zemlji.

Navijači Njukasla slavili su ispred "Sent Džejms parka" u trenucima kada je saopšteno da je njihov klub preuzet od saudijskog konzorcijuma na čelu sa prebogatim šeikom Mohamedom bin Salmanom čije se bogatsvo procenjuje na oko 350 milijardi dolara.

Spremna su nova ulaganja, ambicije kluba su da u narednih pet godina postane svJetska sila poput PSG-a  i Mančester sitija. Štednja prethodne uprave omogućila im je da mogu da troše već u januaru i slijedi velika promena u hijerarhiji Premijer lige.

Naravno, nije Njukasl tim koji nema istoriju, niti će biti prvi put da se bore za titulu ili je osvoje. Međutim, nikada nisu bili ovoliko finansijski moćni, zapravo, nijedan klub na svijetu nikada prije nije.

To se ne dopada ostatku Premijer lige i tako su 19 preostalih klubova zahtijevali hitan sastanak kako bi im se objasnilo šta se promijenilo u posljednjih godinu dana kada su čelnici lige dozvolili kupovinu Njukasla od strane Investicionog fonda iz Saudijske Arabije, a 2020. su prekinuli takvu transakciju. Osim toga, kivni su jer nisu pravovremeno obaviješteni, ali prie svega strahuju da će to promijeniti koncept šampionata i fudbala uopšte. Naime, Njukasl će svojim igračima moći da ponudi basnoslovni novac, što veliki broj klubova nije u stanju da isprati.

Čak i velikani poput Liverpula, Čelsija, Mančester junajteda, Sitija i Arsenala smatraju isto. Ono što "bode oči" u svemu ovome jeste da o tome nisu mnogo brigali kada im je na stolu bio prijedlog od Superligi Evrope zbog koje su bili spremni da se odreknu Premijer lige i Lige šampiona... 

Elem, premijerligaši sumnjaju u zakonitosti kompletne transakcije budući da na posljednjoj Skupštini, koja se održala prije dve sedmice, nije bilo ni riječi o mogućnosti kupovine Njukasla od bogatih Arapa. Boje se da kraljevstvo Saudijske Arabije ne uzmu potpunu kontrolu nad ovim klubom, što bi napravilo pometnju u zemlji, ali Premijer liga čvrsto uvjerava da toga neće biti.

U svakom slučaju, Njukasl ima nove vlasnike - to se neće promijeniti. Premijerligaši sa razlogom jesu u panici, jer će standard morati da bude povećan. 

Učitaj još novosti