16. 09. 2021 - 12:18
De Laurentiis: Osmislio sam novu ligu koja bi donijela 10...
907
Shares
De Laurentiis: Osmislio sam novu ligu koja bi donijela 10 milijardi eura evropskom nogometu

Zanimljiva priča

De Laurentiis: Osmislio sam novu ligu koja bi donijela 10 milijardi eura evropskom nogometu

16. 09. 2021 - 12:18
0
Shares

Predsjednik Napolija Aurelio De Laurentiis otkriva kako ima planove da realizuje novu ligu koja bi znatno napunila kasu klubova, a razlikuje se od Super lige koja se već uveliko spominjala.

On je rekao da radi na prijedlogu prema kojem bi broj klubova u ligama bio smanjen, a samim tim i broj utakmica u jednoj sezoni.

Posebno je istakao da nagradni fondovi od evropskih takmičenja nisu dovoljni da se napravi konkurentan tim koji može igrati na više frontova.

"Sistem više ne radi. Liga prvaka i Evropska liga ne donose odgovarajuće prihode klubovima koji se u njima takmiče, a kako bi bio konkurentan, onda moraš imati veći broj vrhunskih igrača. To znači da moraš imati više novca koji ćeš na to potrošiti, a novac koji dolazi iz nagradnih fondova evropskih takmičenja ne može to finansirati", rekao je De Laurentiis i nastavio:

"Zbog toga, klubovi trebaju razgovarati međusobno i pronaći moderniji način i bolji sistem takmičenja za sve. Ono što želimo je da smanjimo broj utakmica, smanjimo broj klubova u najjačim ligama Evrope, a želimo osmisliti i evropsku ligu s demokratskim sistemom plasmana kroz nacionalna takmičenja. Osmislio sam projekt koji bi donio 10 milijardi eura evropskom nogometu, no potrebna nam je potpuna nezavisnost.

Učitaj još novosti