06. 09. 2021 - 17:05
NFL ima planove da zvanične utakmice u Njemačkoj budu već od...
907
Shares
NFL ima planove da zvanične utakmice u Njemačkoj budu već od 2022. godine

Pitanje je sada samo kada i gdje

NFL ima planove da zvanične utakmice u Njemačkoj budu već od 2022. godine

06. 09. 2021 - 17:05
0
Shares

Nacionalna fudbalska Liga (NFL) planira da u roku od dvije godine organizuje utakmice regularnog dijela sezone u Njemačkoj.

To je u ponedjeljak izjavio Bret Gosper, odnosno šef organizacije NFL mečeva za Evropu, tokom video konferencije.

„Pitanje je sada samo kada i gdje? Najranija opcija je već sljedeće godine, dakle 2022, a najkasnija 2023!“

Gosper je opisao Njemačku kao „najvažnije NFL tržište u Evropi“ i izrazio svoje iznenađenje koliko brzo raste popularnost američkog fudbala u toj zemlji.

Nova sezona NFL počinje u noći između četvrtka i petka, utakmicom između šampiona Tampa Bej Bakanirsa i Dalas Kaubojsa. U Njemačkoj će utakmice prenositi televizijski kanali ProZiben i ProZibenMaks, a sve će biti i na internet platformi ran.de i DAZN.

„Organizacija NFL utakmica je kompleksan proces. Do sada je sedam njemačkih gradova izrazilo želju za tim, uz dodatak da je rok za prijavu domaćinstva u petak“, kaže Gosper.

NFL zahtjeva da stadioni domaćini imaju kapacitet od najmanje 45.000 mesta, dovoljno velike svlačionice, te razvijenu transportnu infrastrukturu za objekte.

Očekuje se da će odluka o domaćinu NFL mečeva u Njemačkoj biti donesena u decembru, a da su tri najozbiljnija kandidata Berlin, Dortmund i Minhen,

Od 2007. godine NFL utakmice van SAD su se održavale u Londonu, na stadionima Vembli i Tvikenham, dok su se između 2016. i 2019. godine mečevi odigravali i na stadionu „Asteka“ u Meksiko Sitiju.

Kompletnu sezonu 2021. u NFL šampionatu pratićete samo na kanalima Sport Kluba.

Učitaj još novosti