03. 08. 2021 - 10:04
O NJOJ BRUJI REGION: Najbrža Europljanka je iz Jajca, rodica...
907
Shares
O NJOJ BRUJI REGION: Najbrža Europljanka je iz Jajca, rodica Carle del Ponte, a najbrža na svijetu je iz…

SPORTSKE NOVOSTI

O NJOJ BRUJI REGION: Najbrža Europljanka je iz Jajca, rodica Carle del Ponte, a najbrža na svijetu je iz…

03. 08. 2021 - 10:04
0
Shares

Prva priča finala atletičarki na 100 metara je olimpijski rekord Elaine Thompson (10,61) i jamajčansko krstarenje do sve tri medalje, ali odmah njima uz bok dolazi priča o najbržoj Europljanki, k tomu i jedinoj bjelkinji u finalu Ajli Del Ponte, Švicarki porijeklom iz Bosne i Hercegovine (Jajce), koju često posjećuje, i rođakinji bivši haške tužiteljice Carle Del Ponte.

Majka Senada Del Ponte (rođena Polažanin, 55 godine) prognana je krajem 1992. godine iz Jajca, u kojem je radila kao ljekar, i završila u Švicarskoj, u kojoj je s vremenom otvorila privatnu ordinaciju. Udala se za Claudija Del Pontea, s kojim je dobila dvoje djece.Ajlu i hokejaša Karima, pišu zagrebačke "Sportske novosti".

Dvadesetpetogodišnja atletičarka rođena u Locarnu, rezultatski je eksplodirala ove godine. Kaže, bila je spremna i za OI u prošlogodišnjem terminu, a kada je saznala za odgodu, samo je poručila: "Onda ću sljedeće biti još brža." I bila je. Odnosno puno brža.

Prvo je u martu postala europska dvoranska prvakinja na 60 metara, a zatim je ovog vikenda prvo postavila novi švicarski rekord (10,91), a zatim i zauzela peto mjesto u velikom finalu na 100 metara. Nadogradila je svoje rezultate na 2020. godinu, u kojoj je prema rezultatima bila najbrža Europljanka (11,08), ali to je ipak bila godina koju su obilježili karantin i manjak natjecanja (niti jedno veliko). Zbog toga je tek ova 2021. dala pravu ocjenu koliko je Ajla Del Ponte brza. Jako je brza.

carla-1

Osim što je jako brza atletičarka, Ajla je vrlo svestrana osoba. U slobodno vrijeme svira klavir, veliki je ljubitelj ratova zvijezda i SF-a, piše poeziju. Brzo klizanje je bio prvi sport kojim se počela baviti. Tečno govori italijanski, francuski, engleski i njemački jezik, ali i švicarskim novinarima će kazati da svojim materinjim jezikom smatra bosanski. I otac Claudio Del Ponte priča bosanski.

S obzirom na to da je Švicarska imala još jednu finalisticu (Mujinga Kambundji je zauzela šesto mjesto, a na SP-u u Dohi je osvojila bronzu na 200 metara), sa pravom se nadaju i olimpijskom medalji. Na posljednjem SP-u bile su četvrte. I usput su još jedan pokazatelj Švicarske kao multikulturalne zajednice koju imigranti obogaćuju. Kambundji vuče porijeklo iz Konga, roditelji Sarah Atcho su iz Maroka i Obale Slonovače, a otac Salome Kore je iz Benina. Naravno, tu je još i Ajla Del Ponte. Najbrža Europljanka, porijeklom iz Jajca.

Učitaj još novosti