30. 07. 2021 - 18:29
Iranac osvojio zlato ispred Srbina iz Splita. Sad tvrde da je...
907
Shares
Iranac osvojio zlato ispred Srbina iz Splita. Sad tvrde da je terorist

Javad Foroughi

Iranac osvojio zlato ispred Srbina iz Splita. Sad tvrde da je terorist

30. 07. 2021 - 18:29
0
Shares

Iranac Javad Foroughi je protekle sedmice  osvojio zlatnu medalju u disciplini zračni pištolj 10 metara, kada je slavio ispred Splićanina Damira Mikeca, koji se takmiči za Srbiju, ali mogao bi ostati bez medalje jer ga optužuju da je terorist.

Jin Jong-oh iz Južne Koreje, osvajač šest olimpijskih medalja, izjavio je da Foroughi nikako nije smio nastupiti na Olimpijskim igrama u Tokiju jer je član Islamske revolucionarne garde.

"To je apsurd"

"Kako terorist može osvojiti prvo mjesto? To je najveći apsurd i smijurija", rekao je Jong-oh.

On je dodao da je besmisleno što je Foroughi uopšte nastupio na Olimpijskim igrama jer su Sjedinjene Američke Države 2019. godine Islamsku revolucionarnu gardu označile kao terorističku.

Ujedinjeni za Navida je ime organizacije koja se bori za ljudska prava, a koja je osnovana nakon što je Iran prošle godine pogubio 27-godišnjeg hrvača Navida Afkarija. Službena verzija vlade Irana glasi da je Afkari ubio nedužnog čovjeka nožem i da ga je zbog toga sud osudio na smrtnu kaznu, ali brojne organizacije s Bliskog istoka tvrde da je to bila kazna jer je bio protivnik režima. 

"On je dugogodišnji član terorističke organizacije"

Ova organizacija također traži da Međunarodni olimpijski odbor (MOO) istraži Foroughija te preispita njegovu medalju. Naveli su da njegova medalja treba biti suspendovana dok se istraga ne završi.

"Smatramo da nagrađivanje Javada Foroughija nije katastrofa samo za iranski sport nego i za međunarodnu zajednicu, posebno za reputaciju MOO-a. Foroughi je sadašnji i dugogodišnji član terorističke organizacije", napisali su iz organizacije Ujedinjeni za Navida.

Oni su dodali da Islamska revolucionarna garda ima historiju mučenja i ubijanja ljudi u Iranu, Siriji, Iraku i Libanonu.

Foroughi je dodatnu prašinu podigao time što je zlatnu medalju proslavio vojničkim salutiranjem prema svojoj zastavi, dok je stajao na pobjedničkom postolju.

Ovaj 41-godišnjak je ranije izjavio da je služio vojsku u Siriji između 2013. i 2015. godine, ali da je ondje radio kao medicinski tehničar.

Sport.ba/Index.hr

Učitaj još novosti