30. 07. 2021 - 18:22
Barcelona, Juventus i Real Madrid objavili nastavak projekta...
907
Shares
Barcelona, Juventus i Real Madrid objavili nastavak projekta Superlige

Sud u Madridu odbio žalbu UEFA o kaznama za klubove

Barcelona, Juventus i Real Madrid objavili nastavak projekta Superlige

30. 07. 2021 - 18:22
0
Shares

Barcelona, Juventus i Real Madrid nemaju namjeru da odustanu od ideje o kreiranju fudbalske Superlige.

Ova tri velikana evropskog fudbala ostali su jedini klubovi koji su zadržali ideju o stvaranju Superlige u kojoj bi igrali najbogatiji timovi Evrope.

Evropska fudbalska federacija (UEFA) uspjela je nagovoriti ostale klubove da odustanu od te ideje. Uslijedili su i brojni protesti navijača, a klubovima su najavljene sankcije zabrane nastupa u evropskim takmičenjima.

Ipak, Sud u Madridu odbacio je mogućnost da UEFA može kazniti klubove osnivače Superlige, a Barcelona, Juventus i Real Madrid su se oglasili saopštenjem.

Poručili su kako nemaju namjeru da odustanu od kreiranja Superlige i da će se boriti za tu ligu nakon što je Sud u Madridu odbio žalbu UEFA-e na odluku o eventualnim kaznama za kreatore lige.

"Barcelona, Juventus i Real Madrid izražavaju veliko zadovoljstvo što je Sud u Madridu potvrdio da UEFA ne može pokrenuti nikakve postupke protiv klubova kreatora Superlige, niti ih može kažnjavati", saopšteno je iz ovih klubova i nastavlja se:

"Naša je dužnost da se nosimo sa ozbiljnim problemima u fudbalu. UEFA se predstavlja kao legislator, izvršni operativac i jedini pravni subjekat za organizovanje evropskih takmičenja. Takva monopolistička pozicija šteti fudbalu i kompetitivnosti. Finansijske kontrole su neadekvatne i primjenjuju se nepravilno. Treba se osigurati da klubovi koji učestvuju u evropskim takmičenjima upravljaju tim takmičenjima".

"Oduševljeni smo što od sada više nećemo biti izloženi prijetnjama UEFA-e. Naš cilj je nastaviti sa razvojem projekta Superlige na konstruktivan način i uz doprinos svih struktura u fudbalu: navijača, igrača, trenera, klubova, nacionalnih Saveza i liga. Svjesni smo da bi se neki dijelovi našeg prijedloga mogli revidirati i to bismo mogli sprovesti kroz dijalog. Uvjereni smo u uspjeh ovog projekta koji će uvijek poštovati zakone Evropske unije", saopšteno je iz ovih klubova.

Podsjetimo, pored ova tri tima ranije su u Superligi trebali učestvovati Arsenal, Tottenham, Chelsea, Manchester United, Manchester City, Liverpool, Atletico Madrid, Inter i Milan.

Sport.ba/SportSport.ba

Učitaj još novosti