25. 07. 2021 - 12:00
Omalovažavala druge takmičarke, slavila zlato, pa shvatila da...
907
Shares
Omalovažavala druge takmičarke, slavila zlato, pa shvatila da je druga

Tokio 2021

Omalovažavala druge takmičarke, slavila zlato, pa shvatila da je druga

25. 07. 2021 - 12:00
0
Shares

Nizozemska biciklistkinja Annemiek Van Vleuten mislila je da je olimpijska prvakinja nakon što je stigla do cilja, no osvojila je "samo" srebrnu medalju.

Van Vieuten je bila najveći favorit za zlato u Tokiju. Trostruka svjetska prvakinja je prije same utrke omalovažavala ostale takmičare u Japanu, praktično nikoga drugo osim sebe nije vidjela na poziciji broj 1.

"Kvalitet ove utrke bit će najniži od svih u posljednjih nekoliko godina. Polovina dobrih takmičarki ostalo je kod kuće. Mnoge su ekipe poslale samo jednu takmičarku zbog ograničenja. Naslov svjetskog prvaka je važniji i vrijedi više", govorila je Nizozemka pred samu utrku.

Bila je isuviše sigurna u sebe, vjerovala da će bez problema dođi do zlata, ali joj je pripalo srebro. Isprva je vjerovala da je zlatna, ali...

Utrku je neočekivano dobila 30-godišnja Austrijanka Anna Kiesenhofer, koja je priredila pravu senzaciju. Njeno najveće dostignuće ranije je bilo 44. mjesto na Svjetskom prvenstvu, a posljednjih godina Kiesenhofer čak nije niti imala profesionalni tim.

Van Vleuten je završila druga. No, zanimljivo da je u cilju slavila kao da je zlatna, podigla je ruke ali nije znala da je Kiesenhofer zapravo prva prošla kroz cilj.

"Nisam znala, bila sam u krivu. Stvarno nisam imala pojma da sam druga. Osjećam se užasno zbog ovoga", kazala je Van Vleuten.

Pošto nije imala mogućnost komunikacije sa svojim timom i trenerom tokom same utrke, ona nije bila upućena šta se dešava na stazi i na kraju je tek shvatila da nije osvojila zlato koje je planirala. Vozila je kao drugoplasirana i jurišala ka cilju, sve vrijeme misleći da nema nikoga ispred nje.

"Moji osjećaji su pomiješani. Ponosna sam na svoju olimpijsku medalju, jer je prije nisam imala, ali s druge strane, tužna sam jer sam mislila da je ona zlatna a ne srebrna", dodala je Nizozemka.

 

Sport.ba/SportSport.ba

Učitaj još novosti