23. 07. 2021 - 18:12
Evo ko je djevojka koja je zapalila olimpijski plamen
907
Shares
Evo ko je djevojka koja je zapalila olimpijski plamen

Evo ko je djevojka koja je zapalila olimpijski plamen

23. 07. 2021 - 18:12
0
Shares

Četverostruka Grand slam pobjednica, 23-godišnja japanska tenisačica Naomi Osaka upalila je olimpijski plamen te je tako okončano gotovo četverosatno svečano otvaranje Olimpijskih igara u Tokiju. 

Otvaranje je započelo vatrometom, a zatim je odana počast žrtvama pandemije koronavirusa zbog koje se Igre i održavaju s jednogodišnjom odgodom, kao i žrtvama terorističkog napada na OI-ju u Münchenu 1972.

Nakon uvodnog dijela od nešto više od pola sata uslijedio je mimohod sportskih delegacija iz 206 zemalja. Tradicionalno, prvi su izašli sportaši iz Grčke, posljednji domaćini Japanci.

0e27b5da-059a-49a1-87a0-36b487b2aecd

foto: EPA

Najupečatljiviji dio svečanosti bila je točka u kojoj su 1824 drona iznad stadiona formirala logo Igara u Tokiju, a zatim ga pretvorila u zemaljsku kuglu. Tokom otvaranja prisutni su bili i motivi iz japanske tradicije, kao drvodjelstvo, kazalište kabuki te izrada figura od papira origami.

Prije službenog dijela stadionom se zaorila i legendarna antiratna pjesma Johna Lennona i Yoko Ono iz 1971. godine Imagine u izvedbi Angelique Kidjo, Alejandra Sanza, Johna Legenda i Keitha Urbana, a upečatljivo je bilo i "oživljavanje" piktograma koji predstavljaju svaki od 33 sporta koji su u programu Igara.

Nakon kraćih govora predsjednice Organizacijskog odbora Igara Seiko Hashimoto i predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora Thomasa Bacha Igre je službeno otvorio japanski car Naruhito. On je tako ponovio ulogu svog djeda Hirohita koji je otvorio OI 1964., održane također u Tokiju.

(Sport.ba/HINA)

Učitaj još novosti