20. 07. 2021 - 13:22
Mbappe bi u Realu imao isti zadatak kao Ronaldo: Je li spreman...
907
Shares
Mbappe bi u Realu imao isti zadatak kao Ronaldo: Je li spreman za takav izazov?

Mbappe bi u Realu imao isti zadatak kao Ronaldo: Je li spreman za takav izazov?

20. 07. 2021 - 13:22
0
Shares

Ima samo  22 godine, a prošao je već skoro sve. Bio je na samom krovu svijeta, zabio dvaput Hrvatskoj u finalu Svjetskog prvenstva, ali i nosio teret promašaja u porazima na najvećim scenama - Lige prvaka i Eura. Kylian Mbappe već ima iskustvo kakvo mnogi ne skupe tijekom cijele karijere. A njegova je tek počela i približava se ključnoj odluci - gdje će ju nastaviti.

Ušao je u posljednju godinu ugovora s PSG-om. Parižani ga, dakako, žele dugoročno zadržati, ali s njima Mbappe vjerojatno nikad neće moći ispuniti ambiciju da postane nogometna superzvijezda u rangu Lionela Messija ili Cristiana Ronalda. Real Madrid pravi veliki plan da ga dovede, a u priču se mogu umiješati i drugi klubovi, posebno ako 22-godišnji Mbappe dočeka kraj ugovora u PSG-u sljedećeg ljeta. Međutim, realne su samo dvije opcije - ostanak u Parizu ili selidba u Madrid.

screenshot-22

Real je uvijek dovodio najveće igrače

Real je skoro uvijek dovodio najveće zvijezde svjetskog nogometa - od Alfreda Di Stefana, Ferenca Puškaša, brazilskog Ronalda, Figa, Zinedinea Zidanea, Davida Beckhama pa sve do portugalskog Ronalda, Kake i Edena Hazarda. U ovom trenutku postoje samo dva mlada igrača koji nose takvu auru. Jedan od njih je Mbappe, a drugi je Erling Haland. No, sasvim je očigledno da je Realov prioritet francuski ofenzivac.

Da bi doveo mladu francusku zvijezdu, Real mora prodavati igrače, ne samo kako bi namaknuo novac za transfer nego i da bi smanjio troškove plaća. Gareth Bale, Isco, Marcelo, Mariano Diaz, Luka Jović, Takefusa Kubo, Dani Ceballos i Alvaro Odriozola redom su dostupni za transfer ili posudbu, a neke od njih Real bi rado pustio da odu i ispod cijene, samo da se riješi njihovih primanja.

PSG je spreman ove sezone zadržati Mbappea čak i ako on ne potpiše novi ugovor te za godinu dana ode bez odštete. Katarskim vlasnicima novac ionako nije prioritet i još jedna prilika za osvajanje Lige prvaka s njim u kadru vrjednija im je nego 100 i više milijuna eura koje bi zaradili njegovom prodajom.

Oni mu mogu dati više novca nego bilo koji drugi klub na svijetu, ali njihov je problem u tome što Mbappeu u ovoj priči novac nije najvažniji. Valuta koja njega zanima su najveće titule, on želi biti pravi nasljednik Cristiana Ronalda i Lionela Messija, a to teško može postati u francuskoj ligi.

Prednost PSG-a je garancija niza titula

On bi ostankom u PSG-u skoro sigurno postao uvjerljivo najbolji strijelac u povijesti kluba i Ligue 1. Za PSG je zabio 132 gola i već je treći na klupskoj listi igrača s najviše golova, iza Zlatana Ibrahimovića (156) i Edinsona Cavanija (200).

Najbolji strijelac u povijesti francuskog prvenstva je Delio Onnis koji je postigao 299 ligaških golova u 449 nastupa, a Mbappe je trenutno na 107 pogodaka u 148 utakmica. 

Pored golgeterskih rekorda, Mbappe može postati i igrač s najviše osvojenih titula francuskog prvaka. Već je četiri puta osvajao ligu, a nedostaju mu još tri naslova do rekordnih sedam. Jedan od igrača koji su osvojili sedam naslova je i njegov suigrač Marco Verratti, koji će vjerojatno dodati još poneku titulu u pariškom klubu, ali Talijan je šest godina stariji i ima puno manje vremena za gomilanje trofeja.

PSG Mbappeu može omogućiti sve te rekorde. Samo na primjeru ovog prijelaznog roka može se vidjeti moć francuskog velikana, koji je doveo Georginija Wijnalduma, Gianluigija Donnarummu, Sergija Ramosa i Achrafa Hakimija, a nedavno je produljio ugovor s Neymarom. Klub djeluje bliže nego ikad osvajanju toliko željene Lige prvaka, koja mu je svih proteklih godina uporno izmicala. Svakako izgleda spremnije za pohod na taj trofej nego Mbappeova druga opcija.

Mane francuskog velikana su snaga lige i Neymar

Ipak, PSG svojoj mladoj zvijezdi ne može omogućiti pažnju javnosti kakvu bi imao u Španjolskoj. Jednostavno, Ligue 1 ne nudi takav glamur, ne posjeduje toliki broj zvijezda u drugim klubovima, a samim tim ima nedovoljno velik broj derbija. Da, Lille je ove godine osvojio naslov francuskog prvaka, Lyon je prošle godine izbacio Manchester City iz Lige prvaka, okršaji Marseillea i PSG-a uvijek donose iskre, ali sve je to neusporedivo s onim što nude La Liga, Serie A i Premiership.

Određena prepreka za Mbappea na putu prema Zlatnoj lopti je i Neymar. Među njima ne postoje svađe i nerazumijevanja, ali su po prirodi igrači koji traže glavnu ulogu na terenu. Pojedini tandemi, koliko god zvučali moćno, ne funkcioniraju najbolje na terenu jer jedan drugoga guše. Mnogi smatraju da je Neymar napustio Barcelonu da bi pobjegao iz sjene velikog prijatelja Lionela Messija. Sada je Mbappe pred sličnom dilemom.

Primjerice, mladi Francuz je svoju najbolju utakmicu za PSG odigrao u gostima protiv Barcelone u osmini finala Lige prvaka prošle sezone, kada je zabio hat-trick u pobjedi 4:1. Neymar je tu utakmicu propustio.

Kada su obojica na terenu, Neymar je skoro uvijek veći potrošač lopti, što smanjuje Mbappeov utjecaj. Brazilac je samo u dvomeču protiv Bayerna u četvrtfinalu Lige prvaka prošle sezone imao ukupno 44 izgubljena posjeda, a Mbappe tek 25. 

Real je Mbappeova stara ljubav, veći klub od PSG-a i igra u jačem prvenstvu

Realova prednost počinje tamo gdje nastaju PSG-ove mane. Španjolski gigant obećava svjetsku slavu i glavnu ulogu za Mbappea, a to je ionako klub koji je pratio kao klinac, kada je u svojoj sobi lijepio postere Cristiana Ronalda.

Madriđani su ga i ranije pokušavali dovesti, ali 2014. godine Kylianovi roditelji su odlučili da će njihovo dijete ostati u svojoj zemlji još neko vrijeme. Tri godine kasnije Real je opet pokušao, ali Mbappe je tada iz Monaca otišao u PSG. No iako je dvaput odbio Real, to ne znači da jednog dana ne bi volio obući bijeli dres. 

"On zaista želi otići u Madrid. Počeo je pratiti Real kada je imao 16 godina, a Ronaldo je bio njegov idol. On voli Real i siguran sam da će jednog dana tamo igrati", rekao je početkom ove godine Jose Rodriguez, koji je igrao i za Real i PSG, a u Parizu je bio Mbappeov suigrač.

Mbappe će u prosincu proslaviti 23. rođendan. Ronaldu su bile 24 kada je stigao u Kraljevski klub. Francuzu bi bio ogroman izazov pokušaj da nadmaši ostvarenja Portugalca, koji je za Real zabio 450 golova u 438 utakmica i tako postao najbolji strijelac u povijesti kluba.

Mana Reala je smjena generacija koja je već počela

Kvaliteta u ekipi Reala je i dalje ogromna, a dokaz tome su rezultati iz prošle sezone, u kojoj je klub igrao polufinale Lige prvaka i do zadnjeg kola vodio bitku za titulu u La Ligi, koju je na kraju osvojio Atletico Madrid. No, problem su odlazak Ramosa, godine Luke Modrića (36) i sve izvjesniji transfer Raphaela Varanea u Manchester United, a klub je doživio promjenu i na trenerskoj klupi.

To nipošto nisu savršene okolnosti za dovođenje mlade superzvijezde, a među njima se posebno ističe dolazak Carla Ancelottija na klupu umjesto Zinedinea Zidane, Mbappeova sunarodnjaka s kojim ima golemo uzajamno poštovanje.

Real djeluje kao klub iznad kojeg stoji više upitnika i u tom dijelu PSG je znatno stabilniji, ali Mbappeu bi upravo to mogao biti dodatni motiv: da on bude ključ povratka madridskog velikana na sam vrh i predvodnik njegove nove generacije.

Ronaldo nije imao ništa lakši zadatak od onog koji bi dočekao Mbappea

Skoro identičan zadatak imao je i Ronaldo kada je stigao u Real. On je došao u ljeto 2009. godine, kad je Barcelona bila aktualni prvak Španjolske, Europe i osvajač Kupa kralja, a Real je u tom trenutku već 26 godina čekao osvajanje španjolskoga kupa i pet godina nije igrao četvrtfinale Lige prvaka.

Tada su također bili brojni upitnici pred klubom iako su uz Ronalda stigli Xabi Alonso, Kaka, Raul Albiol i Karim Benzema, koji je tad imao samo 21 godinu. 

Portugalski stroj je vratio Real u vrh europskog nogometa, s njim je osvojio četiri titule Lige prvaka i tako ga postavio kao dominantnu silu, a nije imao ništa lakši zadatak nego što bi ga imao Mbappe. Ako želi da ga jednog dana uspoređuju s Ronaldom i ostalim velikanima nogometne povijesti, morat će izaći iz komforne zone koju mu pruža Pariz, preuzeti više odgovornosti i rizika te se dokazati na najglamuroznijoj sceni.

Izvor:Index

Učitaj još novosti