29. 06. 2021 - 13:40
NEVJEROVATAN GAF HRVATSKE, NA SVIM UTAKMICAMA EURA IMALA...
907
Shares
NEVJEROVATAN GAF HRVATSKE, NA SVIM UTAKMICAMA EURA IMALA POGREŠAN GRB: Niko nije primijetio - vidite li vi?

NEVJEROVATAN GAF HRVATSKE, NA SVIM UTAKMICAMA EURA IMALA POGREŠAN GRB: Niko nije primijetio - vidite li vi?

29. 06. 2021 - 13:40
0
Shares

Hrvatska je u ponedjeljak ispala s Europskog prvenstva od Španjolske u osmini finala. Nakon 90 minuta je bilo 3:3, a onda su Španjolci u prvom produžetku zabili dva gola i izborili četvrtfinalni ogled protiv Švicaraca ukupnom pobjedom 5:3.

Utakmicu je obilježilo nekoliko gafova, poput onog kada je Ante Rebić usred napada Španjolske izašao zamijeniti kopačke. U tom je napadu Španjolska izjednačila na 1:1 pogotkom Pabla Sarabije. Gaf je imao i Joško Gvardiol koji je kod trećeg gola Španjolske bio predaleko od strijelca Ferrana Torresa jer je išao piti vodu usred utakmice.

screenshot-31

Međutim, sada se pojavio novi gaf. Naime, na dresu Hrvatske u sve četiri utakmice Eura bila je hrvatska zastava s pogrešnim hrvatskim grbom, na kojem je prvo polje bijelo. Naravno, na službenom državnom grbu prvo polje je crveno.

Na dresu nogometnih reprezentacija obvezno stoji grb nogometnog saveza, u ovom slučaju HNS-a. Malo tko ima grb države, no na velikim natjecanjima poput Europskog prvenstva praksa je da budu još i zastavice država ili barem naziv država te grad i datum odigravanja utakmice, što te dresove čini jedinstvenima.

Grbove na dresove stavljaju ekonomi HNS-a. Na ovo nitko nije reagirao. Česi i Škoti, protivnici Hrvatske iz skupina, na svojim su dresovima imali ispravan hrvatski grb, dok ga Englezi i Španjolci nisu ni imali.

Grb s prvim bijelim poljem uveli su Ante Pavelić i njegovi ustaše 1941. godine, a iz uporabe je uklonjen nakon što su fašisti i njihovi kolaboratori poraženi u Drugom svjetskom ratu. Za vrijeme SFRJ je Federalna Država Hrvatska koristila grb s prvim crvenim poljem koji se nakon osamostaljenja očuvao i kao simbol Republike Hrvatske.

 
Izvor:Index. 

Učitaj još novosti