21. 06. 2021 - 09:59
ISPRAVAK VIJESTI: Arapski komentator nije “zapjevao” kada je...
907
Shares
ISPRAVAK VIJESTI: Arapski komentator nije “zapjevao” kada je ugledao navijačicu

EURO

ISPRAVAK VIJESTI: Arapski komentator nije “zapjevao” kada je ugledao navijačicu

21. 06. 2021 - 09:59
0
Shares

Objavili smo netačnu vijesti da je "Arapski komentator tokom jedne od utakmica na Evropskom prvenstvu zapjevao kada je ugledao navijačicu na stadionu".

U članku koji smo objavili, se tvrdi da je arapski komentator tokom prenosa utakmice između Rusije i Finske u Senkt Petersburgu zapjevao od oduševljenja kada je kamera prikazala lijepu navijačicu na tribinama.

Originalni isječak koji prikazuje navijačicu na tribinama datira još iz 2019. godine, s utakmice između ruskog Krasnodara i grčkog Olimpijakosa, odigranog na stadionu Krasnodara. Međutim, zvuk “arapskog komentatora” nije autentični dio originalnog snimka. 

Video je zapravo parodija, čiji je autor arapski komičar Sulejman An-Anzi. Dakle, on ne prikazuje arapskog komentatora koji usred prenosa utakmice Evropskog prvenstva pjeva lijepoj navijačici sa tribine.

Snimak u više navrata ide unazad. Djevojka na tribini se zumira i snimak se pušta ispočetka, zbog čega se moglo uočiti da se videom manipuliralo u nekom programu za obradu videa.

FakeNews Tragač kontaktirao je An-Anzija, a on im je rekao da “nikada nije bio ‘pravi’ komentator, a ovakvu vrstu humora izabrao je kako bi se razlikovao od drugih komičara”.

U analizi FakeNews Tragača također se navodi kada je parodija nastala:

Parodiju je snimio pre oko mesec dana, a zatim brzo odlučio da je ukloni sa svih platformi. „Izbrisao sam snimak jer nije namenjen maloletnicima”, kaže Sulejman za FakeNews Tragač i dodaje da se ubrzo predomislio pošto je shvatio kakvu je popularnost video-snimak dostigao na tuđim profilima na društvenim mrežama, koji su snimak preuzeli bez navođenja izvora.

Dakle, viralni snimak ne prikazuje ispad arapskog komentatora tokom prenosa utakmice Evropskog prvenstva, već parodiju za koju je komičar koristio isječak iz prenosa utakmice koja se igrala prije dvije godine.

Učitaj još novosti