19. 06. 2021 - 22:38
Golom Lewandowskog Poljska pokupila bod i nastavlja borbu za...
907
Shares
Golom Lewandowskog Poljska pokupila bod i nastavlja borbu za osminu finala!

Poljska - Španija 1:1

Golom Lewandowskog Poljska pokupila bod i nastavlja borbu za osminu finala!

19. 06. 2021 - 22:38
0
Shares

Nakon što su selekcije Španije i Poljske razočarale u prvom kolu Evropskog prvenstva, večeras su se sastale u Sevilli u posljednjoj utakmici drugog kola grupne faze cijelog prvenstva. Španija je bila apsolutni favorit i trebala je popraviti dojam nakon remija bez golova sa Švedskom, dok je Poljska igrala za ponos i za ostanak na turniru, jer bi eventualnim porazom bila već nakon dvije utakmice praktično eliminisana sa turnira.

Utakmica između Španije i Poljske nije se po mnogo čemu razlikovala od utakmice između Španije i Švedske iz prvog kola, jer je Španija i ovaj put uzela gotovo u potpunosti posjed lopte od Poljaka a njih je konstantno tjerala da se u gusto zbijenim blokovima brane pred svojim golom. Ipak, Poljska ima dosta kvalitetniji kadar od Švedske i to je potvrdila i večeras, jer je prije svega uspjela u nekoliko navrata duže zadržati loptu, a s druge strane nije imala isključivo defanzivne namjere i nastojala je zaprijetiti golu domaćina.

Stoga su i dvije najbolje šanse u prvom dijelu imali Poljaci, prvu u 35. minuti kada je Karol Swiderski šutirao preko gola nakon dobre akcije, a u 43. minuti je isti igrač pogodio stativu. Lopta se odbila do Lewandowskog, a on je šutirao direktno u Simona. No, sve se to odigralo nakon što su Španci već imali vodstvo, koje im je donio Alvaro Morata iz sumnjive situacije. Tačnije, situacija je razriješena tek asistencijom VAR tehnologije, Špancima je gol prvo poništen, pa je VAR na kraju donio promjenu prvobitne odluke, jer Morata nije bio u nedozvoljenoj poziciji.

Španija je imala nekoliko polušansi i mimo pogotka u prvom dijelu, a uspjeli su promašiti i jednu veliku šansu u posljednjoj minuti prvog dijela. Loše je šutirao Gerard Moreno.

Kazna za Španiju stigla je u vrlo ranoj fazi drugog poluvremena. U 54. minuti, nakon ubačaja sa desne strane, sjajno skače Lewandowski i šalje neodbranjiv udarac u donji lijevi ugao španskog gola, te Poljsku vraća u život. No, nisu ni Poljaci mogli bez problema. Jakub Moder pravi nevjerovatno naivan penal nad Gerardom Morenom u 57. minuti. Nakon asistencije VAR-a, Daniele Orsato dosuđuje penal za Španiju, odgovornost preuzima upravo Moreno i šutira jako loše. Pogađa stativu i Španija ne dolazi do novog vodstva.

Do kraja meča, Španija je samoj sebi sasjekla krila svojim užasno sporim tempom, od kojeg se Poljacima nije bila muka odbraniti, te je na kraju Poljska osvojila veliki bod koji joj garantuje vjerovatan plasman u osminu finala u slučaju pobjede nad Švedskom u posljednjem kolu. 

Sport.ba/Sport1.ba

Učitaj još novosti