17. 06. 2021 - 19:56
Belgijanci nakon preokreta plasirali se u osminu finala,...
907
Shares
Belgijanci nakon preokreta plasirali se u osminu finala, Dancima treba čudo za drugi krug

EURO 2020

Belgijanci nakon preokreta plasirali se u osminu finala, Dancima treba čudo za drugi krug

17. 06. 2021 - 19:56
0
Shares

Reprezentacija Belgije plasirala se u osminu finala Evropskog prvenstva nakon što je s 2:1 savladala Dansku poslije preokreta

Kada je već u drugoj minuti utakmice užasnu grešku odbrane Belgije iskoristio Yussuf Poulsen, koji je pogodio za vodstvo Danske od 1:0, čitav Parken stadion u Kopenhagenu je eksplodirao.

Danci su slavili, a imali su i šta da slave. Njihov tim koji je nesretno poražen od Finske u prvoj utakmici Evropskog prvenstva a koji je pritom ostao bez Christiana Eriksena, djelovao je živahno. Danska je bila u strahu od utakmice sa Belgijom jer su Danci bili itekako svjesni problema u kojem bi se našli eventualnim porazom od favorizovanih Belgijanaca.

Belgija je ponovo igrala bez Kevina De Bruynea i Edena Hazarda koji su ostali na klupi, a iako je sastav Roberta Martineza djelovao solidno i nakon primljenog gola, nije ozbiljno prijetio Dancima, a domaći su mogli doći do još jednog gola, no veliku šansu je promašio Damsgaard u 35. minuti.

Već na otvorenju drugog dijela, Roberto Martinez šalje na teren Kevina De Bruynea, a ova se promjena isplatila Belgijancima već u 55. minuti. Sjajno Romelu Lukaku probija odbranu Danske i ubacuje u sredinu, gdje de Bruyne prihvata loptu, sjajnim driblingom se namješta i ubacuje do Thorgana Hazarda. Ovaj pogađa za 1:1 i okreće tok utakmice u korist Belgije.

Nedugo potom, na teren je ušao i Eden Hazard, koji u 70. minuti nakon maestralne akcije asistira za De Bruynea, a ovaj sjajno pogađa. Nije se radovao, najviše iz razloga što je potrčao baš prema onom uglu u kojem je prije samo nekoliko dana svijest izgubio Christian Eriksen.

Do kraja meča, Danska nije uspjela da se vrati. Belgija sada ima šest bodova i već je osigurala mjesto u osmini finala i vjerovatno povoljan žrijeb, dok Danska nema bodova i njene šanse za prolazak grupne faze već su drastično smanjene. Ipak, u slučaju uvjerljivog trijumfa nad Rusijom, Danske bi šanse za odlazak u nastavak prvenstva bile itekako aktivne, pod uslovom da Belgija savlada Finsku.

Učitaj još novosti