13. 06. 2021 - 12:23
OČI SRBIJE UPRTE SU U NJEGA: Ko je čovjek koji treba da...
907
Shares
OČI SRBIJE UPRTE SU U NJEGA: Ko je čovjek koji treba da oporavi Đokovića za finale Rolan Garosa? Miljan je više od Novakovog fizija

OČI SRBIJE UPRTE SU U NJEGA: Ko je čovjek koji treba da oporavi Đokovića za finale Rolan Garosa? Miljan je više od Novakovog fizija

13. 06. 2021 - 12:23
0
Shares

Četiri sata i 11 minuta dug epski meč protiv Rafaela Nadala u polufinalu Rolan Garosa ostavio je traga na Novaka Đokovića pred veliko finale sa Stefanosom Cicipasom.

Novak je poslije pobjede nad Špancem govorio upravo o tome da mora da se oporavi i osvježi pred meč u kome juri svoj 19. trofej na Grand slem turnirima.

"U subotu ću cijeli dan raditi sve što je u mojoj moći zajedno s fizioterapeutom Miljanom i timom da se oporavim i napunim baterije. Sada je sve oko oporavka i oko svježine koja mi je neophodna za još jednu veliku borbu koja me očekuje u nedjelju", rekao je Novak.

Ko je Miljan Amanović, uz Usisesa Badija, jedan od dvojice fizioterapeuta Novaka Đokovića?

Amanović nije samo Novakov fizioterapeut, već i kum najboljeg tenisera svijeta. Miljan je rodom iz Knina, a sa 16 godina se preselio u Beograd. Do saradnje s Novakom je došlo 2007. godine.

"Ja sam posvetio ovaj dio svog života njemu i njegovom životu, jer svi mi živimo njegov život i njegov san, a istovremeno i svoj život i san. Tako da, s jedne strane su se naši snovi ukrstili i ispreplitali tako da zajedno rastemo, on sa nama i mi svi s njim", rekao je Amanović jednom prilikom.

Saradnja Novaka i Miljana je trajala deset godina, do 2017. kada je Đoković odlučio da raspusti tadašnji stručni štab. Poslije godinu i po dana saradnja je ponovo uspostavljena, pa Miljan, kao i Ulises, ima dogovor da 20 sedmica godišnje prati Novaka, piše Kurir.

O prosječnom danu s Novakom, Amanović kaže.

"Buđenje je u osam-devet sati, slijedi doručak. Nakon toga idemo na fitnes i zagrijavanje, zatim je na redu izlazak na teren, u prosjeku sat ili dva. Onda opet fitnes, pola sata, pa rad po pitanju oporavka, a to podrazumijeva povratak u prvobitno stanje. Onda slijede ručak, kratak odmor od sat, dva ili tri. Novak ih koristi da završi svoje poslove. Ne zaboravite, mi smo 35 ili 40 sedmica na putu. To je u nekom ful režimu. Onda se vraćaš na popodnevni trening, i sve se završava večerom."

U periodu dok nisu sarađivali, Miljan je jedva izvukao živu glavu. Tog 22. septembra 2017. godine pretrpio je težak infarkt, 40 minuta bio u komi i četiri puta je reanimiran.

"Nisam imao nikakve simptome a preživio sam težak infarkt. Četiri puta sam reanimiran. Sad mogu da kažem da je to bila Božija volja u pravom smislu riječi, jer da tog dana samo jedna karika u lancu događaja nije bila na svom mjestu, vjerovatno bih napustio ovozemaljski život."

Učitaj još novosti