07. 06. 2021 - 21:44
Sami protiv svih: Dok im zvižde i vrijeđaju ih, dvojica Rumuna...
907
Shares
Sami protiv svih: Dok im zvižde i vrijeđaju ih, dvojica Rumuna nisu posustala!

SCENA KOJA JE DIRNULA MNOGE

Sami protiv svih: Dok im zvižde i vrijeđaju ih, dvojica Rumuna nisu posustala!

07. 06. 2021 - 21:44
0
Shares

U prijateljskom meču igranom na Riverside stadionu u Middlesbroughu Engleska je golom Marusa Rashforda s bijele tačke pobijedila Rumuniju s 1:0.

Već duži period praksa u pojedinim zemljama, ponajviše u Engleskoj je da igrači kleknu na koljena uoči prvog zvižduka kao znak podrške pokretu o borbi protiv rasizma.

Tako je bilo i uoči utakmice Engleska - Rumunija. Svi igrači i sudije su čučnuli, osim dvojice Rumuna. To su bili Nicole Stanciu i Ionut Nedelcearu.

Dok im je prisutna publika zviždala i vrijeđala ih s tribina dvojica Rumuna su ostala istrajna u svojoj odluci. Stanciu je objasnio zašto je to uradio.

Stanciu je odbio da čučne kao znak podrške svom saigraču iz Slavije iz Praga koji je suspendovan na 10 utakmica poslije rasističkog ispada u meču sa Rangersima u Europa ligi.

"Meni se ovo čini normalnim, odučio sam se za ovaj gest zbog saigrača iz Slavije, Kudelu koji je bez ikakvog dokaza suspendovan na 10 utakmica i to zato što je Kamarin saigrač iz Rangersa čuo riječ koju ne smijem izgovoriti", rekao je Stanciu.

"Odlučio sam da ne kleknem jer mislim da to nije rješenje. Već sam isto uradio protiv Arsenala u četvrtfinalu Europa lige", kazao je veznjak, piše Sportsport.

Za razliku od igrača češkog prvaka AEK-ov Nedelcearu nije dao objašnjenje zašto se nije kleknuo zajedno sa ostalim igračima. 

UEFA je ranije odbila Kudelinu žalbu na zabranju igranja 10 utakmica zbog rasizma te će ovaj nogometaš shodno tome propustiti Evropsko prvenstvo koje se igra ovog ljeta.

Ovog igrača Slavije iz Praga UEFA je suspendovala zbog rasističkog ispada nad igračem Rangersa Glenom Kamarom na utakmici Evropske lige koja se igrala 18. marta, a iako je uložio žalbu na tu odluku, krovna kuća evropskog nogometa odbacila je žalbu ovog igrača.

"Žalba koju je uložio gospodin Ondrej Kudela je odbačena", piše u kratkom saopćenju UEFA-e.

Učitaj još novosti