31. 05. 2021 - 15:30
Ermin Salčin za Sport.ba: Kiropraktika je filozofija...
907
Shares
Ermin Salčin za Sport.ba: Kiropraktika je filozofija prirodnog, njena učinkovitost je neupitna

POZNATI BH. KIROPRAKTIČAR

Ermin Salčin za Sport.ba: Kiropraktika je filozofija prirodnog, njena učinkovitost je neupitna

31. 05. 2021 - 15:30
0
Shares

Kiropraktika je nauka koja je već poprilično zastupljena u Bosni i Hercegovini, ali većina stanovništva vrlo malo zna o njoj. Zbog toga smo razgovarali s poznatim bh. kiropraktičarem Erminom Salčinom o samoj kiropraktici, ali i njenim blagodatima.

Za sami početak recite nam šta je zapravo kiropraktika?

Ermin Salčin: Kiropraktika je nauka koja je usredotočena na odnos između strukture tijela (primarno kičme) i funkcije tijela (koja je koordinirana nervnim sistemom) i na njihov odnos te kako on utiče na funkciju lokomotornog sistema, te na ljudsko zdravlje općenito. Svaka statička devijacija u mišićno-zglobno-koštanom sistemu predstavlja ozbiljan zdravstveni problem koji će, ukoliko nije korigiran, bitno pridonijeti bolnim stanjima i bržem razvoju degenerativnih promjena.

Kiropraktika je zdravstvena profesija koja uključuje dijagnostičke procedure, tretmane i preventivne mjere za poremećaje u neuro-mišićno-koštanom sistemu. Kiropraktika je zdravstvena djelatnost čiji je naglasak na poticanje inherentne sposobnosti tijela za samoozdravljenje. Kiropraktika se temelji na naučno utemeljenoj činjenici da je nervni sistem sistem koji kontroliše sve funkcije u ljudskome tijelu. Prema tome, svaka disfunkcija ima uticaj na rad nervnog sistema, a korekcijom takvih poremećaja optimizira se zglobna funkcija te omogućava se pravilniji rad nervnog sistema.

Radom na ljudskom tijelu potiče se njegova inherentna urođena sposobnost s ciljem optimalizacije poremećenih biomehaničkih činilaca lokomotornog sistema. Korektivne tehinke koje se koriste za ispravljanje funkcionalnih poremećaja uključuju spinalne manipulativne tehnike (koje mogu biti aktivne ili pasivne), zglobne manipulativne tehnike (koje također mogu biti aktivne ili pasivne), zatim nemanipulativne tehnike koje se koriste za djelovanje na mehko tkivo i, na kraju, tehnike koje koriste instrumente za korekciju nastalih disfunkcija.

Kiropraktičar navedene korektivne tehnike izvodi rukama bez upotrebe lijekova i operativnih zahvata. Kiropraktika je filozofija prirodnog.

Kako se na najbolji način ogleda sama učinkovitost kiropraktike?

Ermin Salčin: Učinkovitost kiropraktike je neupitna. Najbolje se ogleda u rezultatima koje postiže.Mnoge studije, u njima se često osvrćem na SAD jer je kiropraktika u SAD-u najviše zastupljena, ukazuju da se problemi lokomotornog sistema najbrže i najefikasnije riješavaju kiropraktičkim tretmanima. Statistika pokazuje da godišnje 15% Amerikanaca zatraži zdravstvenu pomoć  u centrima za kiropraktičarsku njegu.

Kiropraktika je u mnogim zemljama sastavni dio zakona o zdravstvenoj zaštiti, uključujući i Medicare i Medicade zakone, s naknadama kompenzacijske zaštite radnika. Recimo, u SAD pokrivenost zdravstvenog osiguranja je opsežna. Cirka 50% organizacija za zdravstvenu zaštitu i 75% privatnog zdravstvenog osiguranja pokrivaju kiropraktičkim njegu.

U Europi nešto slično imamo u Švicarskoj, Skandinaviji, Njemačkoj, Austriji i drugim europskim državama. Širok je spektar bolesti i stanja na koje kiropraktika djeluje pozitivno i dovodi do izlječenja. Počev od glavobolja, vrtoglavica, problema sa sluhom, bolova u vratu, bolova ramenog pojasa, bolova i poremećaja grudne i lumbalne kičme, karlice, kuka, koljena, stopala, želuca, nosa, vilice itd. Teško je nabrojati sve benifite, a da nešto ne ispustimo i zanemarimo.

20210529-222234

Je li kiropraktika apsolutno sigurna, te da li je sama kiropraktika bolna ili opasna?

Ermin Salčin: Kiropraktika je apsolutno sigurna ako je radi stručno zdravstveno lice. To su doktori kiropraktike, specijalisti kiropraktike (master) , licencirani kiropraktičari fizioterapeutskog backgrounda i manuelni terapeuti. S obzirom da svi ozbiljni kiropraktičari tretiraju problem nakon što dobiju odgovarajuće medicinske nalaze određenog problema, stanja ili poremećaja, nalaze tipa slike rentgena, magnetne rezonanse ili Ct-a, nije opasna i rizična.

Zavisno od problema koji se tretira, bol se na skali od 1 - 10 vrti između 2 i 6. Vrlo je rijetko viša, ali je trenutna i odmah nestaje. Uklapanja zglobova raznih subluksacija mogu trenutno biti nezgodni. Rezultat sve pokriva, zadovoljstvo i olakšanje koje pacijent osjeti nakon tretmana se nekada ne može opisati. To i jeste ljepota ovog posla, usrećiti ljude. Kad se pacijent oporavi nakon što mu je bila predložena operacija kao jedini izlaz, obostrana sreća i zadovoljstvo su neopisivi. Kiropraktika uistinu riješava stanja koja su skoro pa ne riješiva bez operacije.

Koja je najranija, a koja najkasnija dob u kojoj se može početi s tretmanima?

Ermin Salčin: Danas se gotovo 35 miliona odraslih u Sjedinjenim Državama oslanja na kiropraktičku prilagodbu kao dio njihove zdravstvene zaštite i wellness režima. To je efikasan način upravljanja bolom i put koji tretita širok spektar stanja i oboljenja. Ali beneficije nisu samo rezervirane za one starije od 18 godina. Prema istraživanju "Journal of the American Medical Association", u prosjeku 11% kiropraktičkih pacijenata su djeca i adolescenti. 

Roditelji najbolje znaju svoje dijete i mogu odlučiti kada bi moglo biti korisno posjetiti kiropraktičara ili osteopatu. Prema svim parametrima " American Healthcare", liječenje je sigurno i može biti učinkovito čak i za novorođenčad. Ako imate zabrinutost zbog vašeg djeteta misleći da je premlado, prvo zakažite konsultaciju. Najkasnija dob je do 70 godina starosti uz obavezan nalaz na osteoporozu(gustoću kostiju).

photo-1545463913-5083aa7359a6

Kiropraktika i blagodati plodnosti - kod nas je čini mi se to i dalje velika nepoznanica, ali studije pokazuju da itekako ima rezultata na tom polju?

Ermin Salčin: Kiropraktička njega žene s problemima plodnosti se pokazala kao izvanredna. Imali smo 4 ili 5 primjera, gdje se pacijentice nakon određenog vremena od kiropraktičkog tretmana, obično oko mjesec, mjesec i po dana, javljaju s radosnim vijestima trudnoće. Čak i nakon godina borbe za plodnost. To dokazuju i mnoge svjetske studije po tom pitanju.

Kod muškaraca je manje uspjeha. Serija istraživačkih radova objavljenih u časopisu "Journal of Vertebral Subluxation Research" gdje je utvrđeno da je kiropraktika imala pozitivne rezultate na neplodnost, bez obzira na starost žene, dužine neplodnosti, prošle pobačaje, blokadu falopijske cijevi, amenoreje....

20200419-010301-0000

Koji su najčešći slučajevi s kojim Vam se obraćaju pacijenti?

Ermin Salčin: Kroz dugogodišnju praksu se pokazalo da statistički gledano imamo najviše posjeta zbog bola u zglobovima kičmenog stuba. Prvenstveno se to odnosi na lumbalno-sakralni dio kičmenog stuba nakon kojeg dolazi cervikalna ili vratna kičma, te torakalna ili grudna kičma s rebrima. Većinom su to problemi sa vertebralnim diskovima tj. s diskuspatijama, diskus hernijama, cervikalnim sindromom, cervikalnom radikulopatijom, lumbagom, išijaligijom, subluxacijom sakroilijačnog zgloba, dislokacijom karlice i sl.
Česte su komplikacije unutar ramenog pojasa, lakta i šake. Takođe u donjim extremitetima, koljena, skočni zglob, peta i metatarzalne kosti stopala. Tu su naravno vilica i nos, tj. kosti lica.

Razgovarao: Mirza Hadžijusufović

Učitaj još novosti