03. 05. 2021 - 14:21
ZAHTIJEV NAVIJAČA MANCHESTER UNITEDA: Traže uvođenje Njemačkog...
907
Shares
ZAHTIJEV NAVIJAČA MANCHESTER UNITEDA: Traže uvođenje Njemačkog modela vlasništva!

Zbog protesta odgođen derbi

ZAHTIJEV NAVIJAČA MANCHESTER UNITEDA: Traže uvođenje Njemačkog modela vlasništva!

03. 05. 2021 - 14:21
0
Shares

Jučerašnji protest navijača Manchester Uniteda zbog kojeg je odgođen najveći derbi engleskog nogometa, protiv Liverpoola, nije došao samo kao posljedica pokušaja klupskih vlasnika da uvedu United u Superligu. Doduše, taj pothvat bio je kap koja je prelila čašu, ali razlozi za nerede koji su se jučer dogodili na Old Traffordu imaju puno dublju pozadinu.

Sve seže još od 2005. kada je američki biznismen Malcolm Glazer kompletirao svoje preuzimanje Uniteda i uveo u klub u prvo “dužničko ropstvo” još od 1931. godine. To je toliko razljutilo navijače da se iste godine dogodila svojevrsna podjela među njima na “izdajnike” i “one koji nemaju dovoljnu snagu volje napustiti klub koji je izgubio svoj smisao”,

Ovi prvi su iste godine osnovali F.C. United of Manchester koji se trenutno takmiči u sedmoj ligi, dok su ovi drugi ostali vjerni pravom Manchester Unitedu, kojeg su 1878. osnovali radnici željeznice pod imenom Newton Heath LYR Football Club.

Glazeri su od samog početka naišli na nezadovoljstvo navijača, ali ništa nije moglo spriječiti njihovo preuzimanje kluba. David Gill ostavljen je na poziciji izvršnog direktora kluba, a ekipu je nastavio voditi veliki Sir Alex Ferguson, stoga se među određenim dijelom navijača javio dojam da možda nije sve tako crno kako se čini. A kako su trofeji i dalje stizali na Old Trafford, otpor nikada nije dobio toliki zamah da bi se Glazere poljuljalo u njihovoj vladavini.

United je iz godine u godinu imao jednu od najvećih navijačkih baza na svijetu i samim time stabilne prihode, čak i u onim periodima kada bi podbacili na rezultatskom planu, stoga je poslovanje bilo uvijek održivo. Ali dug se svejedno nakupljao, jer je Glazer preuzimanje Uniteda financirao zajmovima od „strvinarskih fondova” čije su kamate na početku iznosile preko 16 posto, ili u apsolutnom iznosu preko 70 miliona eura godišnje.

Glazer je refinancirao dug 2010. nakon pritiska navijača zbog činjenice da je on bio prešao 800 miliona eura, ali tokom godina dug je opet narastao te danas iznosi više od 500 miliona eura.

Smrt Malcolma Glazera 2014. i prelazak kluba u ruke njegovih sinova Joela i Avrama nije ništa promijenio u načinu funkcioniranja kluba te je nezadovoljstvo među navijačima sve više raslo. No tribine su i dalje bile pune, a popularnost u cijelom svijetu (pogotovo u Aziji) samo je rasla. Optužbe da se klub sve više udaljavala od svoje baze najvjernijih navijača mogle su se čuti sve češće, ali Glazere nije bilo previše briga, jer u čisto poslovnom smislu nije ni trebalo.

Protesti navijača Uniteda do sada su se ogledali u izvisivanju transparenata, nošenju zeleno-žutih šalova (što su originalne klupske boje Newton Heath LYR-a) i ponekim ranijim odlaskom s tribina, a neuspjela organizacija protesta na ulicama iz 2019. Glazerima je možda poslužila kao potvrda da se ni ovoga puta ništa veliko neće dogoditi.

Kako su se samo prevarili…

Navijači su krajem aprila upali u klupski trening centar u Karingtonu te blokirali ulaz treneru i igračima, a jučer popodne su se okupili ispred Old Trafforda te pred hotelom u kojem je ekipa Uniteda tradicionalno smještena prije domaćih utakmica. Autobus s igračima nije ni krenuo prema stadionu, a nakon sukoba s policijom ispred samog Old Trafforda, nekoliko navijača je provalilo na travnjak gdje su aktivirali dimne bombe i baklje, od kojih su neke bile bačene i prema novinarskoj loži u kojoj se nalazila ekipa sa Sky Sportsa.

Ispred stadiona su letjele boce i limenke prema policiji te je došlo do fizičkog sukoba u kojima je nekolicina osoba pretrpjela lakše povrede, a većina aktera odlučna je u tvrdnjama da je sam ulazak na travnjak bio spontan.

Prema riječima jednog od učesnika protesta, plan je otpočetka bio odgoditi utakmicu, čak i po cijenu oduzimanja bodova, kako bi se čuo glas navijača, jer se mirnim prosvjedom ne može puno toga postići.

“Shvatam da će neki reći da smo prešli granicu jer je ulazak unutar samog stadiona bio nezakonit, ali pasivnim otporom nećeš daleko dogurati. Možeš tweetati “Glazersout”, ali šta će to dobroga donijeti?”, rekao je jedan od demonstranata za Guardian.

Unitedovi navijači su pokazali zube vlasnicima koji su predugo klub tretirali kao svoju igračku i mislili da s njim mogu raditi što žele, a osnivanje Superlige očigledno je bio prelazak preko granice koja se ionako tokom proteklih 16 godina mnogo puta rastezala.

Glazeri kao vlasnici kluba zaista u nekom smislu imaju pravo raditi s klubom što žele, a zbog toga se posljednjih dana sve više mogu čuti izjave navijača diljem Engleske da žele uvođenje njemačkog modela vlasništva „Regel 50% +1” prema kojem članovi kluba moraju imati mogućnost utjecaja na rad u klubu i pravo biranje uprave po principu “jedan član – jedan glas”.

Već je pokrenuta online peticija za taj prijedlog koju je do sada potpisalo više od 100.000 ljudi, što znači da će je razmotriti i britanski parlament, ali bilo bi previše idealistički očekivati da će se nešto po tom pitanju promijeniti u skorije vrijeme.

No, kako god bilo, navijači su barem pokazali vlasnicima na što su sve spremni kako ne bi izgubili i onaj mali djelić voljenog kluba koji je došao na korak do pretvaranja iz kultnog nogometnog velikana u samo jednu franšizu u “biznisu sportske zabave”, što Superliga realno i jest.

Sport.ba/Sport.centar

Učitaj još novosti