26. 04. 2021 - 15:14
Današnja sjednica fudbalskog saveza Italije rezultirala...
907
Shares
Današnja sjednica fudbalskog saveza Italije rezultirala sljedećom odlukom za TIMOVE KOJI OSTAJU DIO SUPERLIGE!

Europska Superliga

Današnja sjednica fudbalskog saveza Italije rezultirala sljedećom odlukom za TIMOVE KOJI OSTAJU DIO SUPERLIGE!

26. 04. 2021 - 15:14
0
Shares

Superligu je pokrenulo 12 klubova, ali nakon žestoke reakcije fudbalske javnosti, FIFA-e, UEFA-e, ali i fudbalskih saveza Engleske, Italije i Španije, 8 klubova je u brzom roku napustilo takmičenje.

Superligu trenutno sačinjavaju Real Madrid, Barcelona, Juventus i Milan, a proteklih dana se dosta govorilo o sankcijama koje bi ovi klubovi mogli snositi u slučaju da se ne povuku iz takmičenja.

Fudbalski savez Italije danas je uvrstio novi zakon po kojem će klubovi koji budu učestovovali u takmičenjima koji nisu u nadležnosti FS Italije, UEFA-e i FIFA-e, biti izbačeni iz domaćeg takmičenja. 

"U svrhu registracije za prvenstvo, klub se obavezuje da neće učestvovati u takmičenjima koja organizuju privatna udruženja nepriznata od strane FIFA-e, UEFA-e i FIGC-a. Učešće na ovim tatkmičenjima u organizaciji nepriznatih privatnih udruženja dovodi do gubitka članstva", navodi se u novom statutu člana 16. NOIF-a (Sveznih internih organizacionih pravila). 

Predsjednik FS Italije (FICG) Gabriele Gravina time je jasno poručio šta očekuje klubove koji odluče igrati Superligu. 

"Što se tiče pravila protiv superligaša, oni koji vjeruju da žele učestvovati u takmičenju koje nije predviđeno i nije odobreno od strane FICG, UEFA-e i FIFA-e, izgubit će članstvo", poručuje Gravina i dodaje:

"Trenutno nemamo vijesti o tome ko je ostao, a ko otišao. Ovo pravilo će biti uključeno u nacionalne licence, a zatim biti ugrađeno i u kodeks sportske pravde. Ako se do isteka roka za prijavu na državno prvenstvo pridruži drugim takmičenjima privatne prirode, ispada iz domaćeg prvenstva", jasan je Gravina.

Sport.ba/Sport1

Učitaj još novosti