19. 04. 2021 - 14:36
UEFA ODLUČILA IZBRISATI "PRISTALICE" SUPERLIGE evo kako će...
907
Shares
UEFA ODLUČILA IZBRISATI

Ovi timovi će učestvovati

UEFA ODLUČILA IZBRISATI "PRISTALICE" SUPERLIGE evo kako će izgledati sljedeća sezona LIGE PRVAKA

19. 04. 2021 - 14:36
0
Shares

Osnivanje Superlige, koju je najavilo 12 najvećih evropskih klubova, imat će dalekosežne posljedice za evropski klupski fudbal, prenosi index.hr. 

Utemeljitelji lige su Milan, Arsenal, Atletico, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid i Tottenham. Njima će se pridružiti još tri kluba, a ovih 15 ekipa imat će zagarantovano mjesto u ligi. Preostalih pet sudionika dobilo bi se kroz kvalifikacije.

Nagađa se da će Uefa te klubove izbaciti iz svojih klupskih takmičenja, što znači da će nekim drugim klubovima, koji nisu ni blizu Lige prvaka, biti omogućeno da se u njoj takmiče.

Podsjetimo, prema sadašnjem formatu u skupine Lige prvaka izravno ulaze po četiri najbolje ekipe iz Španije, Engleske, Italije i Njemačke, dvije najbolje iz Francuske i Portugala, te prvaci Rusije, Belgije, Ukrajine i Nizozemske. Ostali klubovi za plasman se bore kroz kvalifikacije.

Izbacivanje velikana pomaknulo bi crtu i Liga prvaka bi već sljedeće sezone mogla izgledati potpuno drugačije. No vrijedi istaknuti da su Borussia Dortmund, Bayern i PSG odbili sudjelovanje u takvom takmičenju, pa u njihovim ligama neće biti promjena.

Kad bi danas završila najjača evropska nacionalna prvenstva, u Ligu prvaka bi se plasirale ove ekipe. 

Engleska: Leicester, West Ham, Everton, Leeds
Italija: Atalanta, Napoli, Lazio, Roma
Španija: Sevilla, Villarreal, Betis, Real Sociedad
Francuska: Lille, PSG, Monaco
Njemačka: Bayern, Leipzig, Wolfsburg, Eintracht

Sport.ba/Sport1

Učitaj još novosti