17. 04. 2021 - 10:41
Kao dijete dvije godine proveo u invalidskim kolicima, a sada...
907
Shares
Kao dijete dvije godine proveo u invalidskim kolicima, a sada igra u Barceloni:

Nije odustao od svojih snova

Kao dijete dvije godine proveo u invalidskim kolicima, a sada igra u Barceloni: "Bilo me sramota..."

17. 04. 2021 - 10:41
0
Shares

Martin Braithwaite je prije godinu dana stigao u Barcelonu iz Leganesa, a njegov dolazak u katalonski klub i danas osporavaju mnogi navijači ovog tima.

Braithwaite je u Barcu stigao izvan prelaznog roka jer je klub dobio dozvolu od La Lige da dovede novog napadača nakon što je Luis Suarez doživio težu povredu i bio je van terena nekoliko mjeseci.

Barcelona je odlučila da angažuje danskog napadača koji je iz Leganesa stigao za oko deset miliona eura. Međutim, i danas mnogi misle da je to bio promašaj Katalonaca, te da Braithwaite ne zaslužuje da nosi dres ovog kluba.

Međutim, on koristi svaku priliku na terenu kako bi im dokazao da griješe, te se vidi da daje zadnji atom snage kako bi opravdao očekivanja. Njegov san je bio da zaigra u velikom klubu poput Barcelone i sigurno da je bio itekako ponosan kada je potpisao ugovor.

Njegov život nije uvijek bio lagan jer je u djetinjstvu imao velikih problema. Ipak, Braithwaite nije odustajao i uvijek je bio borac i uspio je da napravi odličnu karijeru u fudbalu iako mu to niko nije predviđao.

Naime, u intervjuu za CNN napadač Barcelone pričao je o svom djetinjstvu i prisjetio se traume kada je čak dvije godine proveo u invalidskim kolicima jer je imao zdravstvenih problema i nije mogao da hoda kako treba.

Braithwaite je imao problema s razvojem kukova zbog čega je između pete i sedme godine života morao da bude u invalidskim kolicima. Proveo je dosta vremena u bolnici, ali je uspio iz svega da izađe kao pobjednik.

"Nemam mnogo sjećanja na to i nekako sam sve to potisnuo jer je to bilo veoma tužno razdoblje moga života. Gledao sam drugu djecu kako trče, igraju se i smiju, a ja nisam mogao ni da hodam. To je baš bio težak period za mene i sjećam se da me bilo sramota što sam drugačiji od druge djece", priča Braithwaite.

Njegovo liječenje trajalo je dvije godine i na svu sreću doktori su uspjeli da pravom terapijom omoguće da se njegovi kukovi normalno razvijaju. Za Braithwaitea je uvijek bio samo jedan cilj, a to je da postane fudbaler.

"Uvijek sam htio da budem fudbaler. Ništa drugo nije bilo u mojoj glavi osim fudbala. Nisam imao nikakav plan B i znao sam uvijek da će fudbal biti ono čime ću se uvijek baviti. Sretan sam što se sve završilo na ovaj način i zahvala Bogu na svemu", kaže napadač Barcelone.

Braithwaite je od invalidskih kolica i činjenica da ne može da hoda velikom borbom uspio da ispuni svoje snove. Danas igra u Barceloni i moći će svojim unucima pričati kako je jednom igrao s najboljim igračem svih vremena Lionelom Messijem.

"Išao sam po dijete u školu kada me agent nazvao i rekao da me želi Barcelona. Htio sam da to čuvam kao tajnu dok ne postane sve zvanično i stvarno. No, supruga je shvatila da joj nešto krijem, a kada sam joj rekao samo se nasmijala kao da je znala o čemu se radi. U životu nikada ne treba odustajati jer nikada ne znate šta vas čeka iza ugla", zaključio je Braithwaite.

Ovaj 29-godišnjak ponikao j eu danskom Esbjergu, a još je igrao za Toulouse, Middlesbrough, Bordeaux i Leganes. Ove sezone u svim takmičenjima za Barcelonu je odigrao 38 utakmica i postigao je sedam golova uz četiri asistencije.

Sport.ba/SportSport.ba

Učitaj još novosti