14. 04. 2021 - 15:59
Neymar je opet pokazao manu zbog koje ne može biti najbolji...
907
Shares
Neymar je opet pokazao manu zbog koje ne može biti najbolji igrač na svijetu

BRAZILAC IMA VELIKU MANU

Neymar je opet pokazao manu zbog koje ne može biti najbolji igrač na svijetu

14. 04. 2021 - 15:59
0
Shares

NEYMAR (29) je protiv Bayerna još jednom pokazao nogometnu genijalnost, ali i manu koja ga sprječava da postane najbolji igrač svijeta i osvajač Lige prvaka s Paris Saint-Germainom. Brazilac je svojim potezima lomio protivnike, razigravao suigrače i stvarao šanse, ali je još jednom uz nekoliko velikih promašaja utakmicu okončao bez pogotka. Ponovno mu se pružila prilika da ranije riješi veliku utakmicu i opet je nije iskoristio.

PSG jest uspio izbaciti Bayern iz Lige prvaka i izboriti polufinale natjecanja, ali umjesto da već u prvom poluvremenu uzvrata ima siguran rezultat, francuska momčad je do kraja strepila. Nijemci su pobijedili s 1:0, što im nije bilo dovoljno jer je Neymarova momčad u prvom susretu slavila s 3:2.

Bio je junak, ali lako je mogao biti i tragičar

Brazilska zvijezda je utakmicu okončala s najviše uspješnih driblinga (6) i osvojenih duela (14), ali i s najviše neuspješnih driblinga (6) i duela (16). Promašio je čak četiri velike šanse, pri čemu je dva puta pogodio okvir gola, a većinu promašenih prilika imao je pri rezultatu 0:0.

Uefa ga je na kraju nagradila epitetom igrača utakmice, ali SofaScore mu je dao najmanju ocjenu (5.9). Gledajući susret lako je bilo steći dojam da Neymar dominira i da Bayern nema lijek protiv njega te da je zahvaljujući isključivo nesretnim okolnostima propustio šanse koje je imao. Zato je nakon prolaska njegove momčadi lako pisati hvalospjeve.

Međutim, brojke upućuju na to da bi on bio najveći krivac u slučaju ispadanja PSG-a. Neymar je 24 puta izgubio posjed i po tome je bio najgori igrač utakmice, a ranije smo spomenuli broj neuspješnih driblinga, izgubljenih duela i propuštenih velikih šansi.

Nogomet zbog svega ovoga i jest toliko zabavan sport. Granica između junaka i tragičara je pretanka. Skoro uvijek je dijeli samo konačan rezultat jer on budi emocije koje kasnije određuju je li netko bio dobar ili ne. Tako se zapostavljaju činjenice.

No, ova utakmica nije jedini razlog isticanja Neymarovih promašaja. On još od dolaska u PSG 2017. godine ima isti problem.

U prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka 2018. godine PSG je gostovao kod Real Madrida. Neymar je susret završio s čak 13 uspješnih driblinga, što je bio rekord u toj sezoni. Imao je samo dva udaraca prema golu i nijedan pogodak.

Na listu najboljih može ako popravi učinak pred golom. Driblinzi nisu dovoljni

Na drugoj strani Ronaldo je nakon 90 minuta bio bez driblinga, ali imao je 10 udaraca i čak dva gola. Real je pobijedio s 3:1. Neymar je zbog ozljede propustio uzvrat u kojem je španjolska momčad slavila s 2:1 i prošla dalje te na kraju osvojila naslov.

Dobar primjer je i prošlogodišnji susret četvrtfinala Lige prvaka protiv Atalante. Neymar je na otvaranju utakmice imao čisti zicer kada je izašao sam ispred golmana, ali promašio je cijeli gol. Kasnije je Mario Pašalić doveo Talijane do prednosti, a PSG se spasio tek u 90. minuti i sudačkoj nadoknadi kada je stigao do preokreta.

Neymar je u tom susretu imao čak 15 od 20 uspješnih driblinga i 24 od 32 dobivena duela na tlu, kao i dvije promašene velike šanse. Igrao je briljantno, ali i tada su njegovi promašaji mogli koštati momčad. Na kraju je asistirao za izjednačujući gol, ali ustvari su Marquinhos i Eric Maxim Choupo-Moting svojim pogocima spasili ekipu.

Neymarov problem može se lako pojasniti i usporedbom s Cristianom Ronaldom i Lionelom Messijem.

On je u dresu PSG-a zbog problema s ozljedama odigrao samo osam utakmica u nokaut-fazi Lige prvaka, ali to je dovoljno za procjenu njegovog učinka. Zabio je dva gola i podijelio četiri asistencije, a po utakmici je bilježio 3.75 udaraca uz vrlo lošu učinkovitost od 6.7 posto. Promašio je čak osam velikih šansi, a statistika kaže da tek jednu od njih pet pretvara u gol. U tom periodu stigao je kreirati i četiri velike šanse za suigrače.

Ne može se ni usporediti s Messijem i Ronaldom

Messi je u isto vrijeme odigrao 15 utakmica u istoj fazi Lige prvaka, a imao je čak 12 golova, tri asistencije i 4.4 udarca po susretu uz učinkovitost od 18.2 posto. Promašio je pet velikih šansi, a za gol su mu u prosjeku bile potrebne dvije takve. Suigračima je kreirao čak 10 velikih šansi.

Ronaldo je također odigrao 15 utakmica kao Messi, a postigao je 13 golova i zabilježio tri asistencije. On je po utakmici imao 5.07 udaraca uz učinkovitost od 17.1 posto. Broj promašenih šansi je šest, a prosječno je realizirao čak dvije od tri. On je svojoj ekipi iskreirao četiri velike šanse.

Ove brojke su ključni razlog isticanja Neymarovog učinka protiv Bayerna jer u njima se vidi koliko zaostaje za igračima koje želi naslijediti na tronu kada se dijele nagrade za najbolje na svijetu. 

Nakon što je vidio da se ne nalazi na Fifinoj listi za najboljeg na svijetu za prošlu godinu, Neymar je sarkastično objavio da će se prestati baviti tenisom te da će se početi baviti košarkom. Smetalo mu je što ga nije bilo na finalnoj listi od tri glavna kandidata, a na njoj su se nalazili Lionel Messi, Cristiano Ronaldo i Robert Lewandowski, koji je dobio nagradu.

Možda je bilo nepravedno da njegovo ime ne bude na finalnoj listi najboljih, ali to može promijeniti samo ako konačno svojim golovima počne rješavati najveće utakmice u PSG-u.

neymar-karakteristika

Index.hr/Sport.ba

Učitaj još novosti