29. 03. 2021 - 11:24
Ko je zapravo kriv? Ono za šta je Verstappen kažnjen, Hamilton...
907
Shares
Ko je zapravo kriv? Ono za šta je Verstappen kažnjen, Hamilton uradio isto!

Dosta kontraverzi

Ko je zapravo kriv? Ono za šta je Verstappen kažnjen, Hamilton uradio isto!

29. 03. 2021 - 11:24
0
Shares

Nova sezona Formule 1 počela je sjajnim duelom Lewisa Hamiltona i Maxa Verstappena, pobjedu je na kraju odnio akutelni svjetski prvak u bolidu Mercedesa. 

Verstappen je prilikom preticanja cijelim bolidom napustio stazu u zavoju 4 pa je nekoliko stotina kasnije bio primoran da propusti Hamiltona.

Pravilna su poprilično jasna i preticati van granica staze je strogo zabranjeno zbog čega je vozač Red Bulla odmah kažnjen.

Međutim, dosta polemika je izazvala i sudijska odluka koju je Lewis Hamilton, ali i drugi vozači obilato koristio tokom trke jer su sudije kazale da napuštanje staze u zavoju 4 neće biti sankcionisano.

Tako da najviše odgovornosti za ovu kontroverzu nose sudije na čelu s direktorom utrke Michaelom Masijem.

"Na početku utrke rečeno je da ograničenje staze u zavoju 4 neće biti sankcionirano, a onda smo u utrci iznenada čuli da će se, ako nastavite ići široko, to smatrati prednošću i da može prouzročiti potencijalnu kaznu", rekao je šef Mercedesa Totto Wolff.

"A onda nas je na kraju ta odluka zapravo natjerala da pobijedimo u utrci. Max je otišao široko u definiciji direktora utrke, stekavši prednost, morao je vratiti poziciju i to je spasilo našu pobjedu."

"Dakle, moramo biti dosljedni u tome koje se poruke daju. Moraju biti jasne, moraju biti svete, a ne Shakespeareov roman koji ostavlja tumačenje", poručio je Wolff.

Sport.ba/SportSport.ba

Učitaj još novosti