24. 03. 2021 - 08:57
UEFA podarila reprezentaciji Kosova novi grb - Srbi gledaju i...
907
Shares
 UEFA podarila reprezentaciji Kosova novi grb - Srbi gledaju i ne mogu sebi doći od BIJESA

NEVIĐENA BRUKA - TVRDE U SRBIJI

UEFA podarila reprezentaciji Kosova novi grb - Srbi gledaju i ne mogu sebi doći od BIJESA

24. 03. 2021 - 08:57
0
Shares

Ono što ovih dana radi Fudbalski savez Republike Kosovo pomalo je nevjerovatno, tvrde srbijanski mediji.

UEFA je zabranila prethodne verzije grba tamošnje reprezentacije, jer su odudarali od prvobitnih smjernica da se, zbog političke situacije na Balkanu, "u Fudbalskom savezu Kosova uzdrže od isticanja nacionalnih simbola", ali najnovije rješenje iz Prištine je šokiralo mnoge jer su prisvojeni atributi starog naroda s ovog prostora, Dardanaca, na koje se Albanci pozivaju kao da su im u pitanju preci.

Tako je, uz saradnju s evropskom kućom fudbala, kako ističu u Prištini - na novom "kosovskom fudbalskom grbu" osvanuo i "Dardanski lavirint", što, kada se o istoriji radi, baš i nema (nikakve) veze sa onima koji će takav dres nositi:

U pitanju je, inače, umetničko djelo sačuvano u ostacima rimskog grada Ulpijana, koji se nalazio blizu Gračanice, na oko osam kilometara od Prištine, piše Blic.

Kako je Ulpijana bila tačno na "granici" dvije potpuno različite, ali važne oblasti, rudne i agrarne, u vrijeme cara Trajana se vrlo brzo razvijala, pa su nastajala i remek-djela umjetnosti. Među njima je i čuveni lavirint, pronađen 1988., za koji arheolozi pretpostavljaju da predstavlja "dardansku koncepciju životnog ciklusa i kosmičkog poretka", te da datira iz 211. godine prije nove ere. Godina nastanka ovog lavirinta je, inače, utvrđena kada su arheolozi pokraj njega pronašli i zapisana imena rimskih konzula, Đentiana i Basa, koji su u to doba bili aktivni.

U svakom slučaju, Dardanska oblast zahvatala je priličan dio Balkana, i to od Knjaževca do Velesa i od Šar-planine do Bugarske, što znači da je bila na teritorijama današnje Republike Srbije, Sjeverne Makedonije i, dijelom, Bugarske. Ratoborne Dardance, koji su umjeli mnogima da "zagorčaju život" svojom hrabrošću, Rimljani su tek krajem prvog vijeka prije nove ere uspeli da pokore, ali su neke njihove poglede na život usvojili u umjetničkim delima, što se moglo primjetiti u ostacima Ulpijane, jednog od najvećih gradova Dardanaca, pored Vučitrna (nekadašnjeg Vicianiuma), Prizrena (Terande) i Skoplja (nekadašnjeg Skopija).

zsek9llahr0cdovl29jzg4uzxuvaw1hz2vzl3b1bhnjbxmvtnprn01eqv8vntczmjkxyzu2zjjkytc2mtkyzmexnwm5odbimdnhztguanbnkzmczqkaaieabq

FOTO: @ILLYRISCHE SPUREN / TWITTER
Dardanski lavirint

Kakve tačno veze imaju Albanci s tim Dardancima, nije baš najjasnije ni istoričarima, ni ovdašnjim ljubiteljima fudbala, ali su u pomenutom fudbalskom savezu baš taj dardanski lavirint riješili da stave na grb, piše Blic.

"Želim da ovaj grb našeg Saveza bude drag svima, jer vjerujem da se i nama, koji smo na njemu radili, svidio baš onoliko koliko će drugima. A i odgovarajući je, jer ima naše simbole, koji i treba da se nađu na grbu. Nadam se, takođe, da ćemo pod ovim grbom biti uspješni u svim takmičenjima", rekao je potpredsjednik Fudbalskog saveza Kosova (FFK), Bakir Buri na promociji.

On je i otkrio da je "sve urađeno u dogovoru s evropskom kućom fudbala".

Učitaj još novosti