06. 03. 2021 - 10:24
BORI SE ZA TITULU NAJBOLJEG STRIJELCA: Ima visinu košarkaškog...
907
Shares
BORI SE ZA TITULU NAJBOLJEG STRIJELCA: Ima visinu košarkaškog centra i bori se Zlatnu kopačku, a radio je na građevini i prodavao na ulici

BORI SE ZA TITULU NAJBOLJEG STRIJELCA: Ima visinu košarkaškog centra i bori se Zlatnu kopačku, a radio je na građevini i prodavao na ulici

06. 03. 2021 - 10:24
0
Shares

Rijetko se kad desi da neki igrač van Lige petice osvoji Zlatnu kopačku prvenstveno jer golovi u pet najjačih liga vrijede dva boda. 

Ove sezone se za listu najboljeg strijelca Evropskog kontinenta bori i Ebere Paul Onuachu, 25-godišnji Nigerijac koji nastupa za Genk.

Onuachu je do sada zabio 24 gola te ima 36 bodova, 20 manje od prvoplasiranog Roberta Lewandowskog.

Nigerijac je na sebe skrenuo ogromnu pažnju jer je visok 201 cm. Iako ima visinu košarkaškog centra, nemilosrdan je pred protivničkim golom.

On je u Evropu stigao prije devet godina u danski klub Midtjylland. Nakon godina sazrijevanja u augustu 2019. godine Genk ga je platio šest miliona.

"Mislio sam da ću u Evropi živjeti među neboderima kao u SAD-u ili Dubaiju, ali kada sam napustio aerodrom, pola sata sam vidio samo šumu, stabla i farme... Pitao sam se ima li ovdje fudbalskog kluba", prisjetio se Onuachu.

U djetinjstvu je radio na građevini, jedno vrijeme je bio i ulični prodavač samo kako bi uspio pokriti troškove neophodne za život.

Njegova sudbina se promijenila u februaru 2016. godine kada je zabio gol Manchester Unitedu u Europa ligi za najveću pobjedu u historiji Midtjyllanda.

Jača noga mu je desna, ali najjače oružje svakako igra glavom. Od 24 gola njih devet je zabio glavom od koja su tri stigla poslije prekida. Nepogriješiv je i sa bijele tačke sa sedam golova.

Učitaj još novosti