02. 03. 2021 - 08:49
BIVŠEM ASU MILANA DANI ODBROJANI PODNO VEZUVA Bogati gazda se...
907
Shares
BIVŠEM ASU MILANA DANI ODBROJANI PODNO VEZUVA Bogati gazda se umorio od Rina, novi trener biće sjajni HRVAT!

ITALIJANI TVRDE

BIVŠEM ASU MILANA DANI ODBROJANI PODNO VEZUVA Bogati gazda se umorio od Rina, novi trener biće sjajni HRVAT!

02. 03. 2021 - 08:49
0
Shares

U nekim prošlim i drugačijim vremenima osvrt na utakmicu Verona - Juventus 1:1 započeo bi s problemom Juventusa. Ovo su ipak nova vremena, unutar kojih je Ivan Jurić, 45-godišnji Splićanin, zaslužio nove doze komplimentiranja na apeninskoj medijskoj sceni. Ona neumitno prati odjeke u nogometnim okruženjima, osluškuje glasove u kuloarima i natječe se u tome ko će prvi doznati neku ekskluzivu za bližu perspektivu...

Jurićeva Verona je u subotu navečer zaustavila Juventus treću utakmicu zaredom. Iskusniji kroničari Hellas Verone primijetit će da se takva serija, s obzirom na ime suparnika, nije dogodila od 1980-ih, piše Jutarnji list. Valja podsjetiti da je Hellas Verona tada bila u vrhu Serie A, odnosno da se 1985. i popela na sam vrh, osvojivši jedini scudetto u svojoj 118 godina dugoj povijesti. Možda je nakon 36 godina ovo vrijeme kada se poklonici nogometa u Veroni osjećaju važnijima nego inače, odnosno, osjećaji igara Verone čine ih napokon, i opet, moćnijim.

Možemo se složiti da je Juventus stigao na Bentegodi bez 7 igrača, ali opet govorimo o Juventusu, najuspješnijem klubu Serie A, koji od 2012. zna samo za prvo mjesto. Govorimo i o klubu koji je finansijski najmoćniji i u kadru ima mnoštvo kvalitete. Neke etablirane, a neke mlađe još neafirmirane. Kad nema etabliranih onda bi u tako velikom klubu trebalo prepoznati trenutak i potencijal koji je spreman za novosti.

juric

Andrea Pirlo, do ne tako davno virtuoz nogometa globalnog odjeka, živi prvu sezonu trenerskog poziva. Doslovno prvu, a ne da je radio s djecom, mladima, amaterima ili nekim četvrtim momčadima. I vidi se da je tako, jer Andrea Pirlo trener nema nikakve veze s Pirlom igračem. Točno je da je teško jednom velikanu igre ponoviti se kao trener velikan. No, Pirlo ne djeluje niti kao onaj koji bi barem stručno logički vukao poteze i dao naslutiti neku svoju nogometnu ideju. Juventus je sterilan po igri, prazan kad je u pitanju entuzijazam i samo ga Ronaldova golgeterska senzacionalnost kako-tako drži na površini.

Sve ono što smo naveli za Pirla i Juve, sve obrnuto je u slučaju Ivana Jurića i Verone. Naravno, u dužnim dimenzijama koje ih razlikuju. Pogotovo između klubova. U igračkom smislu Jurić je bio veznjak radilica i tehnički vrlo dobar. Pirlo je bio strateg, stvarao je igru s puno manje trčanja. I bez nekog duela. Kao pokazatelj da je nogomet igra i da je ključno da igrači znaju igrati, razumijevati njene tokove, te što uspješnije ih koristiti da se nametnu.

Kao treneri, a to možda nije fer usporedba prema Pirlovoj debitantskoj priči s kudikamo iskusnijim Jurićem, Splićanin je ne samo bitno bolji. Ivan Jurić je stvorio svoj stil igre, hibridnu verziju nogometa Gian Piera Gasperinija. Njegova bivšeg trenera u Crotoneu i Genoi, njegova bivšeg šefa i mentora kad mu je bio pomoćnik u Interu, Palermu i Genoi, a koji sada oduševljava Europu s Atalantom.

Jurić je krenuo svojim putem i razvio svoju inačicu te brze, okomite igre s puno presinga. Eto, Verona je drugu sezonu zaredom hit, iako je najmanje od svih trošila za kupovinu igrača, imaju mnoštvo posudbi, a prodali su najbolje igrače jer tako žele stvoriti novac za održavanje likvidnosti kluba i gradnju kampa. Jurić ruši mitove o tome kako su posudbe teret uspješnosti. On ruši i mitove da neafirmirani igrači ne mogu u takvoj neafirmiranoj momčadi postati etablirani. Što je ključno, Jurić ukazuje kako s prepoznatljivom igrom može prkositi svima, ali istodobno, ako se od nje odstupa, može se izgubiti sa svakim.

Juve je u tom smislu postao njegov klijent. U osam utakmica 2 puta je pobijedio, 3 puta remizirao i samo 3 puta je poražen. S obzirom na odnose vrijednosti momčadi i kluba, to je senzacionalan domet. I pokazatelj vrijednosti.

juric

Da je pobijedio u subotu Jurić bi s Veronom postigao rekordni skor bodova (37), ali to će se dogoditi vrlo skoro. Bez njega, dojam je, Verona bi posrnula malo žešće. No, morat će se o tome početi razmišljati. U siromaštvu trenera s osobnošću i posebnim idejama, Ivan Jurić postaje sve traženiji stručnjak. I samo bi on svojim uobičajenim pristupom, u kojem je načelo važnije od sebičnog interesa, mogao u ljeti odbiti ponude i ostati u Veroni.

Aurelio De Laurentiis je umoran od Gennara Gattusa i njegova nogometa. Umoran je i od velikih investicija, a manjih rezultata. Kao filmski magnat on živi od talenta suradnika i onih koji će stvarati posebnija djela. Ivan Jurić, pišu to kroničari u Napulju, je tačno ono što želi vlasnik Napolija. I to je javno dao naslutiti, pogotovo što je najavio da će promijeniti ploču. Od ljeta želi manje ulaganja, više mladih i trenera koji će ih podići kao igrače, a klubu stvoriti nove vrijednosti. Pri tome igrati dobro i ostvariti zapažene rezultate.

Najava kao da je pisana za Jurića, i zvuči kao jasna poruka...

KADA JE JURIĆ ZAUSTAVLJAO JUVENTUS?
27. februara 2021.
Verona - Juventus 1:1
25. oktobra 2020.
Juventus - Verona 1:1
8. februara 2020.
Verona - Juventus 2:1
20. oktobra 2018.
Juventus - Genoa 1:1
27. novembra 2016.
Genoa - Juventus 3:1

Učitaj još novosti