25. 02. 2021 - 19:47
KAO KLEJ POSTAO ŠAMPION, KAO MUHAMMED ALI NAJVEĆI IKADA:...
907
Shares
KAO KLEJ POSTAO ŠAMPION, KAO MUHAMMED ALI NAJVEĆI IKADA: Između toga imao je ime za koje niko ne zna, OBJAVLJENO SVE

KAO KLEJ POSTAO ŠAMPION, KAO MUHAMMED ALI NAJVEĆI IKADA: Između toga imao je ime za koje niko ne zna, OBJAVLJENO SVE

25. 02. 2021 - 19:47
0
Shares

Na današnji dan 1964. godine cijeli svijet je saznao za jedno ime koje je uskoro prestalo da postoji!

Tog 25. februara 1964. godine svijet je dobio novog šampiona u teškoj kategoriji. 

muhamed-ali-soni-liston

Favorizovani Soni Liston je na iznenađenje svih ljubitelja boksa i stručnjaka poražen od Kasijusa Kleja koji je tada imao 22 godine i skor od 7 pobjeda i 1 poraza.

Tada je cijela Amerika obožavala svoju novu boksersku zvijezdu, ali to nije trajalo dugo. On je vrlo brzo nakon borbe promijenio ime, ali ne u Muhamed Ali, kako mnogi vjeruju, već u Kasijus Iks. Uzor mu je bio lider organizacije "Nacija Islama" i borac za prava crnaca Malkom Iks, inače rođen kao Malkom Litl. 

No, ubrzo se predomislio i još jednom promijenio ime u ono koje dobro znamo - Muhamed Ali. Potom je počeo progon. Odbio je poziv u vojsku 1966. godine navodeći da ne može da pristupi oružanim snagama iz religijskih ubjeđenja i zbog svog protivljenja ratu u Vijetnamu. 

Osudili su ga za dezerterstvo na pet godina robije, ali u zatvor na kraju nije otišao. ipak, zabranjeno mu je da boksuje i oduzeta mu je šampionska titula. 

Četiri godine koje su možda mogle biti i najbolje u njegovoj karijeri je izgubio pošto mu nije bilo dozvoljeno da se bori, ali na kraju se vratio u ring i postao ono po čemu je sada poznat.

Najbolji bokser svih vremena. 

Sport.ba/Mondo

Učitaj još novosti