25. 02. 2021 - 08:32
Amel Tuka: Ne razmišljam o medalji na Evropskom prvenstvu,...
907
Shares
Amel Tuka: Ne razmišljam o medalji na Evropskom prvenstvu, fokus je na pomjeranju vlastitih granica

NAJBOLJI BH. ATLETIČAR

Amel Tuka: Ne razmišljam o medalji na Evropskom prvenstvu, fokus je na pomjeranju vlastitih granica

25. 02. 2021 - 08:32
0
Shares

Naš najbolji atletičar Amel Tuka jučer je na mitingu u Madridu ostvario rekord Balkana osvojivši drugo mjesto, a nakon sjajnog rezultata istakao je da je samopouzdanje dobio nakon odlične trke u Toruku prethodne sedmice. 

Rekao je da je jedva čekao ovu trku i da je njegov cilj bio samo da ide ispod 1:46, te tako popravi rekord Bosne i Hercegovine što je ujedno i rekord Balkana. 

- Samopouzdanje sam dobio poslije moje trke iz Toruna prethodne sedmice gdje sam trčao 1:46.35, ali sam se osjećao fantastično. Prije trke u Torunu sam odlučio krenuti laganije i držao sam se pozadi, ali sam završio jako dobro plasiran. Osjećaj koji sam imao poslije trke mi je unio veliko samopouzdanje i znao sam da je to osjećaj koji meni daje posebne znakove iako je to bila tek moja druga trka na 800 metara tako da sam u Madrid došao sa velikim samopouzdanjem. Jedva sam čekao ovu trku i moj je cilj bio samo da idem ispod 1:46 da popravim rekord Bosne i Hercegovine što je ujedno i rekord Balkana, te jedan od najboljih rezultata u Evropi. Nisam ljubitelj dvorane, ne odgovara mi baš, pravim veliku razliku na otvorenom i u dvorani tako da je ovo veliki uspjeh za mene, rekao je Tuka, te dodao:

- Ovo je ujedno jedan od najboljih rezultata ove godine u Evropi iako neočekivano za mene što se tiče dvorane, no ove godine konkurencija je strašna u dvorani, ima mnogo momaka koji su trčali 1:46, zatim nas četiri-pet koji smo trčali 1:45. Konkurencija stvarno nikada jača, ali razumljivo je zbog ove situacije sa pandemijom, mnogi ne znaju da li će moći nastupati na otvorenom, da li će biti mitinga, pa su se mnogi spremali za dvoranu. Da se zahvalim u svoje ime, što je konkurencija bolja, tjera i mene da budem što bolji, da se potrudim, da zapnem i da istrčim svoj najbolji rezultat. Općenito se granice i rezultati u atletici pomjeraju što pokazuju i norme za velika takmičenja koje su veće i veće iz godine u godinu. Ko ispuni normu za velika takmičenja je već vrhunski atletičar, stvarno nije lako ispuniti normu za velika takmičenja. 

Istakao je da još uvijek ne razmišlja o medaljama na Evropskom dvoranskom prvenstvu koje će se održati u Torunu od 4. do 7. marta. 

- O medaljama je teško pričati, to se nikad ne zna, za medalje treba da se poklope sve kockice tako da ne razmišljam o tome, želim da zadržim ovaj osjećaj, da napredujem i da postepeno spuštam svoje vrijeme. Ovo vrijeme koje sam istrčao, presretan sam jer se nisam sto posto spremao za dvoranu. Ove trke sve što sam odradio i rekord što sam istrčao je nastao iz bazičnih treninga, nisam radio specijalne i specifične treninge brzine koje inače radim ljeti i koje mi daju mnogo snage. Ima tu još prostora za spuštanje vremena u dvorani, presretan sam što se tiče tog dijela, ali svakako da je sezona na otvorenom glavni cilj jer dolaze i Olimpijske igre, pa je fokus na tome i pomjeranju vlastitih granica. 

Inače, Amel je danas na prijemu kod Ambasadorice Bosne i Hercegovine u Madridu koja mu želi čestitati na velikom uspjehu tako da će veći dio dana prije povratka u Veronu provesti u druženju sa uposlenicima Ambasade BiH u Madridu.

Učitaj još novosti