22. 03. 2021 - 20:21
Bio je ikona Football Managera, trebao naslijediti Henryja, a...
907
Shares
Bio je ikona Football Managera, trebao naslijediti Henryja, a sad dotakao samo dno

SANOGO ODLAZI U CHAMPIONSHIP

Bio je ikona Football Managera, trebao naslijediti Henryja, a sad dotakao samo dno

Germanijak.hr
22. 03. 2021 - 20:21
0
Shares

Znate li što je zajedničko Nicolasu Millanu, Chernu Sambi, Maximu Tsigalka, Carlosu Fierru, Juliusu Aghahowi i Yayi Sanogou? Sve do jednog su relativno nepoznati nogometaši koji su svojevremno bili percipirani kao velike nade svjetskog nogometa. Na njihovu žalost, potencijal su realizirali samo na Football Manageru, dok je stvarnost bila nešto drugačija.

Potonji od navedenih bio je najbliži tome da - osim na FM-u - postane vrhunski igrač i u stvarnosti. Kad je imao 20 godina Arsene Wenger ga je doveo u Arsenal iz Auxerra bez da je za njega platio ikakvu odštetu. Vjerovao je francuski stručnjak, koji je poznat po tome što je bio sklon davanju prilika mladim i nedokazanim igračim, da je baš Yaya Sanogo igrač koji bi u skorijoj budućnosti mogao postati novi Thierry Henry, ali ispostavilo se kako je to ipak bilo malo pretenciozno.

Sanogo doduše nije jedan od onih igrača za koje se u žargonu može reći da su 'propali'. U Arsenalu se zadržao pet godina, bio na nekoliko posudba (Crystal Palace, Ajax, Charlton), ali nigdje nije uspio u potpunosti opravdati sve one riječi kojima ga je Wenger dočekao u Arsenalu.

Kad je dolazio, nitko od njega nije očekivao da odmah postane starter i nositelj momčadi. Francuski stručnjak rekao je kako je Sanogo veoma dobar mlad igrač koji ima još puno za učiti, ali ipak nije mogao predvidjeti to da će se stasiti napadač više boriti s ozljedama nego li suparničkim obranama.

Kako bi mu dao na važnosti i kako bi pokušao u njemu potaknuti neku iskru, Wenger je prijavio Sanoga za Ligu prvaka nakon što je prethodno bio četiri mjeseca 'out'.

Mladi napadač je na to reagirao veoma dobro budući da je u svojem debiju u najelitnijem klupskom nogometnom natjecanju prvo postigao pogodak u utakmici protiv Borussije Dortmund (2:0), da bi onda u posljednjoj utakmici u skupini upisao i asistenciju protiv Galatasaraya u Turskoj (1:4).

Usprkos dobrom odgovoru na priliku koju je dobio, Sanogo se ubrzo ponovno nastao s nogometnih travnjaka na neko vrijeme. Nametnulo se pitanje rade li u Arsenalu nešto krivo, zašto mladog napadača ozljede konstantno pronalaze, kako tome stati na kraj… Pitanja je bilo stotinu, a odgovora nijednog.

Liječnički karton mladog Franuza bio je prepun upitnika. Radio je kao i drugi, svi su bili u izvrsnom fizičkom stanju, a Yaya Sanogo… On bi se ozlijedio.

Wenger je izašao pred novinare i iskreno rekao kako ne zna što se događa. Rekao je da sve djeluje dobro, da detaljni pregledi ne ukazuju na ništa loše, kako je siguran da klub nije napravio nijedan krivi potez, ali Sanogo je i dalje bio u bolovima.

1614190578696-2013-08-27t000000z-1-mt1aci11229193-rtrmadp-3-soccer-champions-ars-fenerbahce

Nakon što mu je istekao petogodišnji ugovor, iz kluba su odlučili kako francuskom napadaču neće biti ponuđen novi. Naravno, takva odluka ne iznenađuje, jer Sanogo je u pet godina skupio tek 21 nastup za Topnike. Učinak? Jedan pogodak, onaj protiv BVB-a.

Od ljeta 2017. godine Francuz je bio član Toulousea. Skupio je 72 nastupa, 16 pogodaka i 4 asistencije, ali nakon što je spomenuti francuski klub prošle sezone ispao u Ligue 2, Sanogo se ponovno morao suočiti s tim da će neko vrijeme biti bez kluba.

Nakon više od osam mjeseci, pronašao je novi angažman, a klub čije će boje braniti do kraja aktualne sezone je engleski drugoligaš Huddersfield Town.

Riječ je o momčadi koja ima velikih problema s realizacijom, koja se u ovom trenutku nalazi na 19. mjestu Championshipa i koja ove sezone ima samo jedan cilj – izboriti ostanak.

Sanogo, čija tržišna vrijednost danas iznosi dva milijuna eura, za mjesto glavnog napadača borit će se s Dannyjem Wardom, Duaneom Holmesom, Fraizerom Campbellom i Joshom Koromaom. Potonja dvojica zajedno su zabila u 32 ligaška kola tek 12 pogodaka, a Sanogo je netko od koga se očekuje da s njim taj zbir uskoro postane puno veći.

Odlasci Karlana Granta, koji je za 16,5 milijuna eura otišao put WBA te Stevea Mouniea, koji je kupljen za 13, a ovog ljeta prodan za 5 milijuna eura u Brest, pokazao se kao veliki udarac za Huddersfield kojem se tlo pod nogama sve više i više trese.

Je li Sanogo pravo rješenje za njihove probleme, pitanje je na koje bismo trebali dobiti odgovor veoma brzo. Naravno, osim ako se ponovno ne ozlijedi…

Učitaj još novosti