19. 02. 2021 - 15:13
SINOĆ SU VRIJEĐALI LEGENDARNOG IBRU, A SADA SU SE OGLASILI...
907
Shares
SINOĆ SU VRIJEĐALI LEGENDARNOG IBRU, A SADA SU SE OGLASILI ŠVEĐANI - ON JE META RASIZMA: Kontaktirali su stručnjake...

SINOĆ SU VRIJEĐALI LEGENDARNOG IBRU, A SADA SU SE OGLASILI ŠVEĐANI - ON JE META RASIZMA: Kontaktirali su stručnjake...

19. 02. 2021 - 15:13
0
Shares

Zlatan Ibrahimović nije igrao prethodne noći na "Marakani", ali je bez obzira na to u fokusu i dan poslije meča između Crvene zvezde i Milana (2:2). Razlog su prostačke uvrede koje je dobio dok je sjedeo na tribinama, prenosi "Mondo.

U trenutku kada je Milan poveo 1:0, jedna od osoba iz lože, pošto je samo tamo bilo publike, uputila je veoma ružne riječi. Na snimku objavljenom na društvenim mrežama čuje se "smrdljivi balijo", "p***o" i tako dalje. Snimak je vrlo brzo stigao i do medija u regionu, još sinoć su o ovom incidenti pisali novinari iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a bilo je pitanje kada će stići i do Švedske, Engleske...

screenshot-41

Tako je na uticajnom "Sport Bible", portalu koji skuplja viralne vijesti iz fudbala, objavljena vijest da je Zlatan Ibrahimović vrijeđan na nacionalnoj osnovi tokom meča u Beogradu.

Podsjeća se da je Šveđanin porijeklom sa Balkana, da mu je majka Hrvatica, a otac musliman iz Bosne i Hercegovine, dok se objašnjava i da je riječ "balija" uvredljiva riječ koja se koristi kako bi se na nacionalnoj osnovi vrijeđali ljudi iz BiH.

O ovoj temi pisali su i Šveđani. Najpoznatiji tamošnji potal "Expressen" objavio je vest da je Ibrahimović bio meta rasista usred utakmice. Tim povodom kontaktirali su i profesora historije sa Univerziteta Lund.

- Riječ balija se koristi za muslimane u veoma pogrdnom tonu. Njihovi navijači imaju dugu historiju rasizma. Bili su uključeni i u utakmicu koja je označila početak rata, mislim na meč Zvezde i Dinama iz 1990. - rekao je sagovornik Sanimir Rešić za "Aftonbladet.se".

- Ovde nema dvosmislenosti, ne zavisi ta riječ od konteksta u kom se spominje.

Interesantno, za sada snimak pogrdnog skandiranja Ibrahimoviću nije stigao do Italije, ali pitanje je kada će se to desiti pošto navijači masovno na društvenim mrežama pišu o ovoj temi.

Sport.ba/avaz

Učitaj još novosti