15. 02. 2021 - 14:31
IMA SVE PREDISPOZICIJE DA POSTANE VELIKA NOGOMETNA ZVIJEZDA...
907
Shares
IMA SVE PREDISPOZICIJE DA POSTANE VELIKA NOGOMETNA ZVIJEZDA Ima samo 17, već ga plaćaju PRAVO BOGATSTVO, a tek je debitirao za seniore

XAVI SIMONS

IMA SVE PREDISPOZICIJE DA POSTANE VELIKA NOGOMETNA ZVIJEZDA Ima samo 17, već ga plaćaju PRAVO BOGATSTVO, a tek je debitirao za seniore

Germanijak.hr
15. 02. 2021 - 14:31
0
Shares

Jedan od najtalentiranijih mladih nogometaša u Europi, Xavi Simons, ispunio je svoj san u srijedu uvečer službeno debitiravši za PSG u seniorskom nogometu. Mauricio Pochettino dao je 17-godišnjaku debitantskih 12 minuta i omogućio mu prvi nastup za klub u koji je došao 2019. godine iz Barcelone.

„Poseban trenutak moje karijere. Malo sam emotivan“, rekao je Simons poslije pobjede 1:0 protiv Caena u Francuskom kupu.

Za malog ste, vjerujemo, mnogi već čuli jer su njegov razvoj brojni svjetski mediji počeli pratiti davno prije nego što je ubilježio prvu seniorsku minutu u karijeri.

Krenimo ispočetka...

Kako je sve započelo?

Simons je nizozemski središnji veznjak, koji je svoju zemlju predstavljao u selekcijama do 15, 16 i 17 godina.

Nogometni talent naslijedio je od oca, Regillija Simonsa, koji je nekoć bio napadač u Eredivisie. Po završetku karijere postao je trener i na startu karijere radio je u Ajaxovoj akademiji.

Stoga, ne čudi što je Xavi odabrao karijeru nogometaša. I dobro da jest, jer je od najranije dobi bio vrlo talentiran, a svoje je mogućnosti prvi put demonstrirao na uglednom turniru nada La Lige u Miamiju kad je imao samo 12 godina. To je jedan od najuglednijih turnira u tom uzrastu i na njemu su, primjerice, skauti Barce primijetili Andresa Iniestu u dresu matičnog Albacetea.

Pitate se što je mali Nizozemac radio na tom turniru? Simons se rodio u Amsterdamu, a otac mu je nadjenuo ime Xavi jer je bio veliki navijač španjolskih giganata. Talentirani veznjak odrastao je u Španjolskoj, naime, sa samo tri s obitelji se preselio u Alicante i vrlo brzo su ga otkrili skauti Villarreala, međutim oni su ga planirali koristiti u višim dobnim kategorijama, a otac nije želio da igra s dječacima koji su puno stariji od njega i tu je u priču uskočila Barcelona...

 „Villarrealovi treneri gurali su ga na turnire za dječake do devet godina kad je imao samo šest. Mislio sam da je još premalen i nisam to dozvolio. Tjedan kasnije kontaktirala nas je Barcelona i odveo sam ga na probu“, ispričao je otac.

Sa samo sedam Simons se priključio La Masiji i razvijao se u Barcinoj akademiji do prije dvije godine.

Kako je završio u PSG-u?

Barcini skauti nisu bili jedini koji su primijetili njegov talent na turniru nada LaLige, naime i Chelseajevi ljudi htjeli su ga ovesti sa sobom u London. 2014. godine kontaktirali su Simonsa starijeg i ponudili mu selidbu u englesku metropolu, međutim odlučili su ostati na Camp Nou.

„Xavijev razvoj mi je bio najvažniji, želimo da igra u najboljoj mogućoj sredini. Čak i ako ode iz Barcelone, to neće biti loše, ako će igrati i razvijati se. To je najvažnije, ne novac“, pričao je njegov otac 2016. godine. „Kad je Chelsea zvao, znali smo da će lova biti dobra, ali nije mi se sviđalo što su mu nudili u bliskoj budućnosti po pitanju minutaže.“

No, poslije devet godina u Španjolskoj, PSG mu je uletio s ponudom koju nije mogao odbiti i prije dvije godine katalonsku metropolu zamijenio je francuskom.

Barcelona mu je ponudila plaću 180.000 eura u prvoj sezoni s bonusima, uspije li dogurati do B momčadi. Garantirali su mu pripreme s U-19 momčadi i potom sezonu u momčadi U-18. Međutim njegov agent Mino Raiola iskamčio je puno bolje uvjete od PSG-a.

Francuzi su mu navodno ponudili dvostruko više od Barcelone, pojedini izvori tvrde kako u Gradu svjetlosti zarađuje 500.000 eura po sezoni.

Kakav je igrač?

Visok je samo 165 centimetara i osvojio je omladinsku Zlatnu loptu čak četiri puta, igra slično kao imenjak Xavi jer ima nisko težište i sjajnu kontrolu lopte te osjećaj za dodavanje u prostor.

Igra središnjeg veznog i voli biti u dodiru s loptom, a nije ga sramota ni igrati obranu. NA svom seniorskom debiju prošli tjedan u kupu spuštao se nisko po loptu i maltretirao suparnički vezni red. U nekoliko navrata pokazao je neiskustvo na toj razini, ali i potencijal da će s vremenom pohvatati sve konce igre na ovoj razini.

Instinktivan je nogometaš i igra jako inteligentno, a godine provedene na najvišoj razini u svom uzrastu učinile su svoje i pomogle mu napredovati. Radije namješta golove, nego ih zabija i s pravom nosi to ime jer bi jednog dana mogao biti vrlo sličan igrač kao njegov slavni imenjak.

Što drugi kažu o njemu?

„Ne tretiram ga kao trener, želim mu biti otac. Pokušavam ga tetošiti kao normalan roditelj, hvalim ga kad nešto napravi dobro i podržavam u svemu, ali nije mi lako zbog profesionalne deformacije. Ipak sam nogometni trener. Iz te prizme, smatram kako ima jako puno potencijala, a i drugi često za njega govore kako je specijalan talent“, priča njegov otac.

Za njegov razvoj se od dolaska u Francusku brine i osobni trener Jonathan Mengeli:

„Neću okolišati, ima sve potrebno za veliku karijeru. PSG ga je potpisao jer ga vidi ubrzo u prvoj momčadi, a za to mu nedostaje još malo fizikalija. U Francuskoj su nogometaši fizički puno jači od Španjolaca, u Ligue 1 morate biti fizički jaki kako biste izdržali sve zahtjeve,“ kaže pa podvlači: „Cilj je da do sljedeće sezone debitira i u prvoj ligi.“

Ne uspije li kojim slučajem ostvariti svoj san i ne zaigra li nikad profi nogomet na najvišoj razini, ništa zato, već sad može živjeti samo od Instagrama, jer ga na toj društvenoj mreži prati 3.000.000 ljudi, a dobija i dobru lovu od Nikea na čijem je platnom spisku već četiri godine.

Njegova je slavna karijera, izgleda, spremna, sad ju još samo treba realizirati...

Učitaj još novosti