09. 02. 2021 - 16:54
AMERIKANCI GLEDALI U ČUDU: NBA košarkaš objavio fotografiju...
907
Shares
AMERIKANCI GLEDALI U ČUDU: NBA košarkaš objavio fotografiju svojih leđa, ovo nisu tetovaže: Ovim je Phelps stizao i do zlata

HIDŽAMA JE IZBOR BUDUĆNOSTI

AMERIKANCI GLEDALI U ČUDU: NBA košarkaš objavio fotografiju svojih leđa, ovo nisu tetovaže: Ovim je Phelps stizao i do zlata

Sport.ba
09. 02. 2021 - 16:54
0
Shares

Turski košarkaš Enes Kanter podijelio je na društvenim mrežama na prvi pogled uznemirujuće fotografije svojih leđa.

Krugovi na njegovim leđima nisu tetovaže, nego posljedica "cupping" terapije, odnosno hidžame.

Hidžama je medicinska metoda koja spada u domen male hirurgije. Predstavlja metodu lokalnog puštanja krvi. Izvodi zarezivanjem kože, sterilnim i jednokratnim instrumentima, te vakuum čašicama u određenim regijama. Na spomenuti način se eliminira sadržaj iz potkožnog tkiva.

8362c7bf-0c26-4cfe-ada5-8d672801a279

Sve to doprinosi osjećaju fizičkog olakšanja kod osoba koje obave ovaj zahvat, a jedan od onih koji se odlučio to isprobati je napadač Real Madrida Karim Benzema.

Također, nekadašnji francuski reprezentativac pohvalio se fotografijom poslije zahvata na društvenoj mreži Instagram uz opis: "Alhamdulillah".

Michael Phelps 19. zlatnom olimpijskom medaljom u karijeri samo je potvrdio da mu nema ravnog. Sjajni Amerikanac bio je u centru pažnje svjetske javnosti, jer su na njegovom tijelu bili primjetni brojni crveni krugovi.

Mediji su prvo pomislili da je u pitanju neki virus ili zaraza, ali dilema je brzo otklonjena. Phelps je proveo (i to ne prvi put) jedan od najstarijih oblika liječenja i pročišćavanja tijela koje su implementirali drevni Arapi, odnosno hidžamu.

Podsjetimo, Michael Phelps nije jedini sportista koji je koristio hidžamu na ovim Olimpijskim igrama, pošto su isti tragovi na tijelu uočeni kod još nekoliko američkih takmičara.

36fa2bbf00000578-3727698-image-a-1-1470591256523

Ova metoda postala je pravi hit među sportistima, samo što se neki javno ne eksponiraju nakon njene provedbe. Ipak, svi su složni u tome da itekako oslobađa organizam od bola i neželjenih toksina.

Uz pomoć vakuum pumpica  iz tijela se izvlači nečista krv, što popravlja cirkulaciju, razbija trombove, smanjuje masnoću, a ima i druge pozitivne učinke na tijelo. Prema religijskom učenju, hidžamu je preporučio i poslanik Muhammed a. s.

Tako se gimnastičari Alex Naddour i Chris Brooks bukvalno kunu u ovu metodu, a sve je u svijetu slavnih počelo sa Jennifer Aniston.

57a85cc2-8abc-4b11-8c64-58300a0a0a6b-1-previeworg

Popularna glumica prva je isprobala ovu metodu i oduševila se, a onda su se tome okrenuli i brojni olimpijci.

Američki gimnastičar Alex Naddour tvrdi da je nakon otkrića hidžame mnogo raspoloženiji, te da mu ona "pruža olakšanje od boli koja je prouzrokovana mnogobrojnim vježbama."

"Ovo je najbolje potrošeni novac", jasno je poručio Naddour.

naddour1

Bivša američka olimpijska plivačica Natalie Coughlin je također pokazala "modrice" na svom Instagram profilu.

Hidžama je prisutna i među bh. sportistima. Tako je naš najbolji atletičar Amel Tuka otkrio da se nakon velikih i napornih takmičenja podvrgava hidžami – tradicionalnom puštanju krvi koje prakticiraju muslimani širom svijeta, a za koju su medicinski stručnjaci rekli da predstavlja pravu blagodat za organizam.

tuka-hidzama

Sigurno je jedno - hidžama je izbor budućnosti...

(Sport.ba)

Učitaj još novosti