19. 01. 2021 - 11:11
Svi NBA analitičari ostali u čudu nakon rekorda koji su...
907
Shares
Svi NBA analitičari ostali u čudu nakon rekorda koji su postavili; ovo još nikome u dugoj povijesti lige nije uspjelo, a iskrena izjava zvijezde je ZASTRAŠUJUĆA

NBA

Svi NBA analitičari ostali u čudu nakon rekorda koji su postavili; ovo još nikome u dugoj povijesti lige nije uspjelo, a iskrena izjava zvijezde je ZASTRAŠUJUĆA

Sport.ba
19. 01. 2021 - 11:11
0
Shares

Houston je u noći s 12. na 13. januar poražen na svom parketu od aktuelnih prvaka LA Lakersa sa 100:117. LeBron James s 26 poena i osam skokova, te Anthony Davis s 19 koševa i 10 uhvaćenih lopti bili su najbolji u redovima prvaka, dok je kod Rocketsa James Harden ubacio "samo" 16 poena uz sedam skokova i šest asista.

Prva zvijezda Houstona je nakon ovog duela javno priznala da je nezadovoljna u sadašnjem klubu i da ga želi napustiti. Harden je u proteklom periodu često bio u centru pažnje zbog ne baš košarkaških vijesti.

Naime, sami početak sezone propustio je je bio u izolaciji nakon što su objavljene fotografije iz jednog noćnog kluba samo dan prije početka NBA lige.

Uprkos tome, u samom početku pružao je odlične partije da bi vremenom sve više igrao znatno lošije. Tako u posljednjih pet mečeva bilježi samo 17,8 poena prosječno, što je znatno ispod njegovog nivoa.

Nakon posljednjeg meča s Lakersima na konferenciji za medije je javno otkrio da je nezadovoljan.

"Jednostavno, mi nismo dobra ekipa. Volim ovaj grad, učinio sam sve što sam mogao za njega. Ovdje je ludilo i stanje se više ne može popraviti", rekao je vidno razočarani Harden.

Već sutradan bio je član Brooklyna. U velikom trejdu sudjelovala su četiri kluba. Rocketsi su za Hardena dobili Exuma iz Clevelanda te LeVerta i Kurucsa iz Netsa. LeVerta su odmah proslijedili u Indianu te su ga uz pick druge runde trejdali za Victora Oladipa. Rocketsi su dobili i četiri picka prve runde (tri od Netsa, jedan od Bucksa) i četiri mogućnosti razmjene. Cleveland je u ovoj razmjeni dobio Jaretta Allena i Taureana Princea iz Netsa.

I sve se okrenulo. Nakon što je bivši MVP doslovno isprovocirao zamjenu iz Houstona u Brooklyn, u novom klubu igra fantastično i uz Kevina Duranra ruši rekorde.

Zapravo, većina košarkaških analitičara je u čudu jer donedavno se činilo kako se James Harden – koji je od prvog dana najavljivao odlazak iz kluba jer je nezadovoljan vodstvom i nekim promjenama - pojavio na treninzima Houstona s višom kilograma i potpuno fizički nespreman. Na nekim je utakmicama izgleda nezaintresirano i nemoćno, ali…

No, već u prvoj utakmici za Brooklyn – nakon zamjene između ukupno četiri momčadi koja je odjeknula u NBA svijetu - upisao je triple-double učinak od 32 koša, 14 asistencija i 12 skokova čime se upisao u povijest NBA lige, Naime, postao prvi igrač NBA-a koji je u prvom nastupu za klub ostvario triple-double s najmanje ubačenih 30 koševa.

No, kako bi začepio usta kritičarima Harden je oduševio i u drugoj utakmici protiv Milwaukeeja, jedne od najboljih momčadi NBA lige predvođene dvostrukim MVP-jem Giannisom Antetokounmpom. U novoj pobjedi Brooklyna 125:123 Harden je ubacio 34 koša (šut iz igre 13-25, trica 3-10), a skupio je 12 asistencija i šest skokova.

S nekoliko poteza Harden je podsjetio na svoje najbolje dane, a saradnja s Kevinom Durantom, s kojim je kao mlad igrač igrao u Oklahoma Cityju, zapravo nikoga nije iznenadila.

Ukratko, Harden i Durant zajedno su ubacili 64 koša, više od polovine cijelog Brooklyna, a usput su postali prvi saigrači u povijesti NBA lige na kojoj su u prve dvije utakmice u novom klubu svaki zabili 30 ili više koševa. Čudesno, tako nešto još nikome u dugoj povijesti lige nije uspjelo!

'Još uvijek se tražimo i mislim da još imamo puno prostora za napredak, ali slažem se kako je ovo solidan početak', izjavio je Durant nakon pobjede nad Bucksima. Neko bi rekao zastrašujuća izjava…

Jasno je kako se piše povijest u Netsima pa se mnogi s pravom pitaju kako će tek igrati kada se momčadi - koju vodi trener početnik Steve Nash - priključi jedan od najboljih bekova svijeta Kyrie Irving. Takav moćan trio se rijetko viđa i preko noći su postali legitimni kandidati za titulu NBA prvaka. Da li će u tome i uspjeti, ostaje nam da vidimo...

(Sport.ba)

Učitaj još novosti