18. 01. 2021 - 21:55
Navijači Želje se ponadali bogatom investitoru, a onda su...
907
Shares
Navijači Želje se ponadali bogatom investitoru, a onda su saznali strašnu istinu o Modnom Mačku iz Londona

Navijači Želje se ponadali bogatom investitoru, a onda su saznali strašnu istinu o Modnom Mačku iz Londona

18. 01. 2021 - 21:55
0
Shares

U bh. medijma se pojavila vijest o uspješnom bh. poduzetniku Samiru Ceriću, koji već tridesetak godina živi i radi u Londonu i koji želi da investira u FK Željezničar.

Ko je zapravo čovjek koji je već poslao pismo namjere na adresu Plavih i koji će biti jedna od tema na narednoj Skupštini kluba s Grbavice?

Rođeni Banjalučanin u Velikoj Britaniji navodno važi za izuzetno uspješnog poduzetnika, jednog od simbola tamošnje kreativne industrije, a čuveni Times Magazine ga je uvrstio na prestižnu listu najmoćnijih ljudi u svijetu umjetnosti i mode.

w873

(Foto Avaz)
 
Cerić je oduvijek bio zaljubljenik u modu, a sa suprugom Zoe Knight, dizajnericom torbi svjetskog glasa, i u partnerstvu sa braćom Graham, stajao je iza jedne od najuspješnijih firmi u modnoj industriji „Wolf & Badger“.

Pored toga Cerić je i veliki sportski fanatik, a uključen je i u nekoliko projekata sa Rickom Parryjem, nekadašnjim čelnikom Liverpoola i čovjekom koji je patentirao današnji sistem i brend Premiershipa. Parry trenutno razvija ambiciozan fudbalski plan u Kini, upravo kao i Rasmus Ankersen, rukovodilac fudbalskih klubova Brentford i Midtjylland. I on je također jedan od saradnika Cerića. Doduše, ta vijest je stara dvije godine.

Međutim, postoji nešto jako sumnjivo u vezi cijele ove priče. Naime, Cerić je u svojoj prezentaciji iznio jedan krajnje populistički plan gdje se spominje saradnja sa svjetskim TV brendovima poput Netflixa i Amazona, pa povezivanje sa svim većim evropskim akademijama poput Bayernove, Ajaxove i Portove, a kao šlag na tortu je ulazak u grupnu fazu Lige prvaka do 2030. godine. O Ballon d'Oru (Zlatnoj lopti), priznanju koje je u službenom dokumentu prevedeno kao Zlatna kopačka, ne vrijedi trošiti riječi. U oči bode i nedopustivo veliki broj gramatičkih grešaka.

Također, tu je i njegov “plan” da izgradi trening kamp po imenu Ivice Osima. No, zanimljivo da je fotografije kampa “posudio” od Dynamo Dresdena. Kompletan plan, koji djeluje amaterski.

Dalje, na stranici Companycheck.co.uk, najposjećenijem britanskom portalu sa informacijama i izvještajima o tamošnjim direktorima i kompanijama, stoji da je Cerić otvorio i zatvorio 20 tzv. kompanija gdje je on bio “direktor”, a ispod toga piše da na računu trenutne firme ima prikazano 365 funti, što dođe oko 800 KM.

Na jednoj britanskoj stranici čak je nazvan i “varalicom” koji je maltretirao, manipulisao i lagao hiljade mladih, naivnih i neiskusnih umjetnika igrajući na činjenicu da se očajnički žele probiti u svijet umjetnosti.


Cerić je bio i glavni pokretač i zagovornik ideje da se u Sarajevu održava utrka Formula E, čak je bio i na razgovoru kod gradonačelnika Abdulaha Skake, uz poziranje sa bolidom Formule u centru Sarajeva, ali je sve ubrzo propalo.

 

 

(Penal.ba)

Učitaj još novosti