16. 01. 2021 - 09:59
Historijski trenutak, ATP je "prelomio": Novak Đoković obara...
907
Shares
Historijski trenutak, ATP je

Historijski trenutak, ATP je "prelomio": Novak Đoković obara Rodžerov svjetski rekord i više ništa ne može da ga spriječi u tome

16. 01. 2021 - 09:59
0
Shares

Asocijacija teniskih profesionalaca promijenila je rok do kada će se primjenjivati novi, "korona sistem" bodovanja u bijelom sportu.

Zbog pandemije SARS-CoV-2 tipa korona virusa, ATP je tokom prošlogodišnje pauze u takmičenju najprije donio odluku da se, od marta do decembra 2019, bodovi sa turnira računaju na poseban način, Potom je taj rok produžen na 1. mart. A sada za još dvije sedmice, do 15. marta.

screenshot-22

I, upravo to znači da više ne postoje nikakve sumnje da će 8. marta Novak Đoković oboriti svjetski rekord Švajcarca po broju sedmica na vrhu ATP liste.

Taj rekord sa 310 nedelja drži Rodžer Federer, a Đoković je sa 304 ne samo na putu da ga (pre)stigne već će to i učiniti kada osmi mart 2021. dočeka na čelu ove trke.

ATP obavijestio javnost o još nekim promjenama.

Najpre da će da se za plasman na završni masters, koji se "seli" iz Londona u Torino, definitivno računati samo oni bodovi koji se na terenu osvoje u 2021, a tome je dodato i da se, do daljnjeg, nijedan turnir ne smatra obaveznim.

U "normalna vremena", elitni teniseri su dužni da učestvuju bar na osam mastersa u toku godine, sva četiri grend slema, ATP završnom mastersu (ako se kvalifikuju), četiri turnira iz serije 500, od čega jedan mora da bude posle US Opena, kao i na dva iz serije 250. Sada nisu u obavezi, dok ne prođe pandemija.

Novak Đoković je, podsjetimo, posebnim avionom sletio u Adelajd, gdje, kao i svi ostali teniseri i teniserke koji su stigli u pomenutu zemlju, mora iz pandemijskih razloga da provede dvije sedmice u maltene potpunoj izolaciji, kako bi se dobila dozvola za takmičenje.

Noletov neskriveni cilj je da bude najbolji i po grend slem titulama, a njih ima 17 za sada, što je za po tri manje od učinka i Rodžera Federera i Rafaela Nadala.

Sport.ba/Blic

Učitaj još novosti