14. 01. 2021 - 11:24
NIŠTA OD MESSIJA I RAMOSA? Parižanima doslovno gori pod...
907
Shares
NIŠTA OD MESSIJA I RAMOSA? Parižanima doslovno gori pod nogama! Neymar i Mbappe vijećaju da li da ostanu u klubu koji se guši u dugovima

PARISIEN OTKRIVA

NIŠTA OD MESSIJA I RAMOSA? Parižanima doslovno gori pod nogama! Neymar i Mbappe vijećaju da li da ostanu u klubu koji se guši u dugovima

Sport.ba
14. 01. 2021 - 11:24
0
Shares

Kriza u fudbalskom svijetu koju je donijela pandemija tek dolazi na naplatu. Klubovi su se našli u ogromnim gubicima i moraju da se “stisnu” kako bi preživjeli. To se naročito odrazilo na neke velikane evropskog fudbala.

Tako je najbolji primjer slavna Barsclona koja je u najvećim finansijskim problemima u 21. stoljeću, ali se sada pojavila informacija da mnogo bolje ne stoji ni prebogati PSG. Zaključno s krajem prošle sezone, Svecima je dug narastao na oko 300.000 miliona eura, piše Parisien.

Međutim, klub još uvijek nije izašao u javnost s potvrdom ove informacije, ali u francuskom fudbalu postoji organ koji se bavi nadzorom poslovanja svih klubova Lige 1 i Lige 2 i koji ima jasne informacije:

- Klubovi su projektovali da će im gubici u decembru 2020. biti oko 250.000.000 eura, a ustvari oni neće iznositi manje od 800.000.000, od čega će više od jedne trećine otpasti na šampiona – stoji u izveštaju pomenute organizacije.

Poznato je da PSG najviše novca troši na plate igrače. Čak ni odlazak jednog od najplaćenijih – Edinsona Cavanija, nije mnogo promijenio situaciju. Nevjerovatno...

Ipak, najveći problem u cijeloj priči jeste nemogućnost vlasnika da regularnim putem "upumpa" novac u klub i tako riješi problem, jer poznato kako UEFA gleda na te stvari. Pritom, PSG je već pod nadzorom i više puta je zbog takvih poslovnih poteza bio na meti Evropske kuće fudbala.

Podsjetimo, 2018. godine PSG je bio plasiran odmah iza Barselone (529.000.000) i Real Madrida (431.000.000) po utrošku na plate igrača - i to sa 337.000.000 eura na godišnjem nivou.

Sada se dovodi u pitanje koliko će u ovakvoj situaciji PSG moći zapravo biti glavni u pregovorima s Neymarom i Mbappeom oko novih ugovora. Takođe, poslije glasina da su krenuli u pohod na jednog od najboljih igrača svih vremena Lionela Messija, kao i kapitena Reala Segija Ramosa, pitanje je i da li će Sveci biti relevantni u pregovorima naročito ako se zna da Ramos želi veću platu već sada u Realu.

Učitaj još novosti