14. 01. 2021 - 09:55
KAKVA PRIČA Nema pet prstiju i rekli su joj da nikad neće...
907
Shares
KAKVA PRIČA Nema pet prstiju i rekli su joj da nikad neće igrati tenis. A sad je u glavnom žrijebu Australian Opena

FRANCESCA JONES

KAKVA PRIČA Nema pet prstiju i rekli su joj da nikad neće igrati tenis. A sad je u glavnom žrijebu Australian Opena

14. 01. 2021 - 09:55
0
Shares
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Britanka Francesca Jones kvalificirala se na Australian Open nakon što je dobila tri meča u kvalifikacijama koje su se ove sedmice igrale u Dubaiju.

Jones je u 1. kolu iznenadila favoriziranu Monicu Niculescu u dva seta, a u drugom je izbacila Hrvaticu Janu Fett sa 7:6, 2:6, 6:1. Konačno, u 3. kolu deklasirala je Kineskinju Lu kojoj je dala samo jedan gem.

Ne bi to bilo ništa specijalno da 20-godišnja Jones, inače 241. na svijetu, ne igra tenis bez tri prsta na nozi i dva na ruci. Boluje od rijetkog oblika ektodermalne displazije, zbog čega su joj liječnici prije nekoliko godina rekli da neće moći igrati tenis. Ne samo da ga i dalje igra nego je i na pragu ulaska među 200 najboljih na svijetu.

"Željela bih svojim nastupima inspirirati druge ljude u mojoj situaciji da ne odustanu od svojih snova i izgrade neku svoju priču. Ne želim se nikome dokazivati, nego želim pokazati ljudima što sve mogu kad imaju želju", rekla je za Daily Mail.

Jones ima četiri prsta na jednom i tri na drugom stopalu, a na svakoj šaci joj nedostaje po jedan prst. Zbog toga igra s vrlo laganim reketom koji ima posebno izrađenu tanku dršku kako bi ga mogla čvrsto držati.

"Kad sam se vratila kući za Božić, prsti su mi se na šakama razmaknuli zbog hladnoće i nisam mogla normalno trenirati uoči kvalifikacija. Iskreno, bila sam na rubu živčanog sloma. No uspjela sam se oporaviti i dobro pripremiti za ono što me čekalo", kaže Jones koja je ulaskom u glavni žrijeb prvog grand slama sezone zaradila najmanje 56.000 funti.

"Uopće ne žalim samu sebe niti želim tako razmišljati. Svako ljudsko biće ima neku fizičku slabost, osim ako se ne zovete Cristiano Ronaldo. Ja čitav život živim sa svojom manom, ali moji divni roditelji nisu dopustili da se zbog toga u bilo kojem trenutku loše osjećam. Uvijek su bili uz mene. Svatko od nas dobije neke karte u ruke s kojima igra čitav život i pokušava pobijediti. Ja tako razmišljam", rekla je Francesca, kojoj će ovo biti prvi nastup na seniorskom grand slamu u karijeri.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Učitaj još novosti