12. 01. 2021 - 17:22
Novi tim menadžer Sparsa: Želimo osvojiti Kup BiH i boriti se...
907
Shares
Novi tim menadžer Sparsa: Želimo osvojiti Kup BiH i boriti se za titulu prvaka

MUJO TULJKOVIĆ

Novi tim menadžer Sparsa: Želimo osvojiti Kup BiH i boriti se za titulu prvaka

Sport.ba
12. 01. 2021 - 17:22
0
Shares

Doskorašnji košarkaš Sparsa, Mujo Tuljković, od sada je tim menadžer sarajevskog kluba. Tuljković je dao intervju za zvaničnu stranicu kluba u kojem je govorio o završetku karijere i novom poslu.

Kako bi ste sumirali svoju bogatu košarkašku karijeru, jeste li zadovoljni onim što ste postigli kao igrač koji je nosio dresove mnogih poznatih evropskih košaraških klubova kao i dres reprezentacije BiH?

"Teško je u par rečenica opisati 23 sezone koje su iza mene, ali ja sam jako zadovoljan svojom karijerom i svime što sam postigao u životu. Košarku sam počeo „kasno“ trenirati sa 17 godina, ali sam vrlo brzo napredovao i stekao status reprezentativca BiH. Nisam mogao ni sanjati da ću igrati do 42. godine."

Kakve su emocije nakon što ste završili profesionalnu karijeru? Kako se osjećate time što ste zatvorili jedno poglavlje života u kojem ste bili aktivan igrač više od 20 godina?

"Dugo sam se spremao za taj dan, međutim ipak me uhvatilo nespremnog. Emocije su zaista bile jake i pomiješane. Bilo je i suza. Čini mi se da sve što sam radio i gradio više od 20 godina je brzo prošlo. Ali sretan sam jer imam priliku da se okušam u novim izazovima koji tek dolaze."

Obzirom da ste odlučili završiti karijeru u Sparsima, klub Vam je ponudio poziciju Tim menadžera gdje i dalje ostajete u košarci i sa koje možete svoje bogato iskustvo prenijeti mladim igračima, sa jedne strane, a sa druge počinjete graditi novu karijeru sportskog radnika. Kako se vidite u toj ulozi?

"Na početku ove sezone, kada sam potpisao za Sparse, izrazio sam želju da ovdje i završim svoju karijeru. Tada nismo razmišljali o ovoj poziciji, međutim ponudu koju sam dobio od predsjednika Nihada Selimovića, nisam mogao odbiti. Mislim da svojim iskustvom, znanjem i zalaganjem mogu pomoći mladim igračima. U svakom trenutku ću biti tu za njih, a ja sam spreman da radim i da napredujem."

Kako ste doživjeli Spars-e, kakvo je Vaše mišljenje o ekipi, klubu i sistemu koji OKK SPARS ima i za koji se kaže da je najorganizovaniji košarkaški kolektiv ne samo u BiH nego i širem regionu.

"Moram istaći da sam ja od samog početka uz Sparse, iako nisam aktivno igrao do ove sezone. OKK Spars je klub gdje se kvalitetno i organizovano radi, što pokazuju dosadašnji rezultati. Ono što je najvažnije je rad sa mladim igračima i njihova afirmacija, a sve to uz najbolje trenere. Seniorski tim je jako kvalitetan, to su mladi momci, vrijedni i željni dokazivanja. Mislim da će ove sezone sa novim trenerom ostvariti velike rezultate. OKK Spars je jedna velika porodica."

Kao poznavalac klubova koji se takmiče u BH prvenstvu ali i klubova i prilika u ABA 2 ligi, kakvo je Vaše mišljenje o kvaliteti i šta se može očekivati u nastavku takmičenja?

"Domaće prvenstvo ove sezone je jako zanimljivo. Ima dosta dobrih i kvalitetnih ekipa, sa iskusnim igračima. Liga je dosta izjednačena i do samog kraja će biti neizvjesno ko će se plasirati u Ligu 6 kao i ko će biti prvak države. Što se tiče ABA 2 lige, situacija sa virusom Covid-19 je zakomplikovala sistem takmičenja, te se utakmice igraju u balonima. To je veliki izazov za sve ekipe i također do samog kraja će biti borba za osvajača lige."

I za kraj, možete li nam reći kakve su ambicije kluba u nastavku sezone?

"Ambicija kluba u nastavku sezone je svakako osvajanje Kupa BiH „Mirza Delibašić“, zatim plasman u Ligu 6 i borba za prvaka države. Također, cilj je i da se napravi dobar rezultat u ABA 2 ligi i izbori mjesto u ABA 1."

Učitaj još novosti