07. 01. 2021 - 11:43
UEFA OBJAVILA, SADA JE I ZVANIČNO: FK Sarajevo je...
907
Shares
UEFA OBJAVILA, SADA JE I ZVANIČNO: FK Sarajevo je najuspješniji bh. klub u historiji Lige prvaka

BORDO TIM ISPRED GRADSKOG RIVALA

UEFA OBJAVILA, SADA JE I ZVANIČNO: FK Sarajevo je najuspješniji bh. klub u historiji Lige prvaka

07. 01. 2021 - 11:43
0
Shares

UEFA na kraju svake godine objavljuje listu najuspješnijih klubova u historiji najelitnijeg takmičenja Starog kontinenta. Nekada je to bio Kup evropskih šampiona, a danas je Liga šampiona takmičenje koje okuplja najbolje timove na evropskoj fudbalskoj sceni. 

Klubovi se boduju na osnovu ostvarenih rezultata u navedenom takmičenju. Pobjeda, i ona poslije produžetaka, vrijedi dva boda, dok su za neriješen rezultat ili utakmice riješene penal serijom klubovi nagrađeni bodom, piše "Oslobođenje".

Najuspješniji bosanskohercegovački klub je Sarajevo koje se nalazi na 191. mjestu. Bordo tim je šest puta učestvovao u kvalifikacijama za Ligu prvaka, te je odigrao 18 utakmica. Zabilježio je pet pobjeda uz dva remija i 11 poraza i gol razliku 24:26 (-2). FK Sarajevo je osvojio 12 bodova. 

Sarajevo najuspješniji bosanskohercegovački klub, a Bordo tim je bolji od Vojvodine, Alkmaara, Twentea...

Dalje slijedi njihov gradski rival FK Željezničar (236. mjesto), koji je također šest puta učestvovao, ali je odigrao 16 utakmica. Plavi su zabilježili četiri pobjede uz remi i također 11 poraza i gol razliku 13:31 (-18). Željo je osvojio devet bodova. 

Mostarski Zrinjski je 245. u Evropi. Plemići su učestvovali šest puta u kvalifikacijama za Ligu prvaka, odigrali 12 utakmica i zabilježili dvije pobjede, četiri remija i šest poraza uz gol razliku 6:18 (-12). Zrinjski je osvojio osam bodova. 

Široki Brijeg je na 256. poziciji i jedini od bh. klubova ima pozitivan učinak u Ligi prvaka (zabilježili više pobjeda nego poraza), osvojili su sedam bodova u dvije sezone u kojima su učestvovali. Širokobriježani su odigrali šest utakmica, zabilježili tri pobjede, dva poraza i remi uz gol razliku 4:5 (-1). Nakon Širokobriježana slijede klubovi koji su nas po jednom predstavljali u Evropi, Modriča, Leotar, Brotnjo i Borac.

Modriča je 324., Leotar 341., Brotnjo 370. dok se banjalučki Borac nalazi na 384. poziciji. Modriča je u jednoj sezoni u kojoj je učestvovala odigrala četiri utakmice, zabilježila je po dvije pobjede i poraza uz gol razliku 4:5 (-1) i četiri osvojena boda.

Leotar je također odigrao četiri utakmice i ubilježio po pobjedu i remi, te dva poraza uz gol razliku 3:4 (-1) i tri osvojena boda. Brotnjo je odigrao dvije utakmice u Evropi, ubilježio po pobjedu i poraz uz gol razliku 3:4 (-1) i osvojena dva boda dok je na posljednjem mjestu od bh. predstavnika Borac koji je također zabilježio po pobjedu i poraz uz gol razliku 4:7 (-3) i dva osvojena boda. 

Bh. klubovi u Ligi prvaka:

191. Sarajevo 

236. Željezničar

245. Zrinjski

256. Široki Brijeg

324. Modriča 

341. Leotar

370. Brotnjo

384. Borac 

Učitaj još novosti