18. 12. 2020 - 09:01
EVO KO JE IZABRAN ZA BBC-jevog SPORTISTU GODINE: Nismo ni...
907
Shares
EVO KO JE IZABRAN ZA BBC-jevog SPORTISTU GODINE: Nismo ni sumnjali

EVO KO JE IZABRAN ZA BBC-jevog SPORTISTU GODINE: Nismo ni sumnjali

18. 12. 2020 - 09:01
0
Shares

Ruski MMA šampion Khabib Nurmagomedov pobjednik je BBC-jeva izbora Sports Personality's World Sport Star of the Year.

Za sportistu godine BBC je Khabiba izabrao na temelju jedne borbe, u kojoj je pobjedom protiv Justina Gaethjea odbranio naslov UFC-ova prvaka, popravio profesionalni omjer na 29-0, a odmah poslije nje objavio završetak karijere.

Khabib je četiri mjeseca prije borbe izgubio oca. Njegov trener i mentor Abdulmanip Nurmagomedov preminuo je od posljedica koronavirusa.

Osim po pobjedi i odlasku u penziju, Khabib se ove godine istaknuo i po objavi na društvenim mrežama upućenoj francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu koji je prethodno kritikovao islamiste zbog odrubljivanja glave profesoru iz Nice.

“Neka ti Svemogući unakazi lice i svima koji, pod sloganom slobode govora, vrijeđaju osjećaje više od jedne i po milijarde muslimanskih vjernika”, poručio je, između ostalog, Nurmagomedov.

Za BBC-jevu nagradu još su bili nominirani švedski motkaš Armand Duplantis, američka košarkaška legenda LeBron James, američki golfer Dustin Johnson, francuska nogometašica Wendie Renard i irska boksačica Katie Taylor.

 

Učitaj još novosti