03. 12. 2020 - 07:41
Sjećate se kad je Elvir Bolić srušio Fergusonov san i prekinuo...
907
Shares
Sjećate se kad je Elvir Bolić srušio Fergusonov san i prekinuo niz Uniteda star 40 godina?

Sjećate se kad je Elvir Bolić srušio Fergusonov san i prekinuo niz Uniteda star 40 godina?

03. 12. 2020 - 07:41
0
Shares

Kako je Elvir Bolić prekinuo niz Manchester Uniteda star 40 godina!? Najduži niz bez poraza na domaćem terenu u okviru evropskih takmičenja trajao je punih 40 godina, a njegov ponosni vlasnik je ekipa Manchester Uniteda.

 Znalo se da će ovoj seriji vrijednoj divljenja doći kraj, no nije bilo poznato koji će to klub učiniti, ali niti fudbaler koji će je prekinuti. Vjerovatno bi kladionice najniže kvote stavile na Real, Barcelonu ili Bayern, no sudbina je odredila da to budu Fenerbahce i bh. golgeter Elvir Bolić.

Nevjerovatan niz Manchester Uniteda

Manchester United, jedan od najslavnijih svjetskih klubova, prvi put u nekom evropskom takmičenju zaigrao je 1956. godine. Zanimljivo, prvu domaću utakmicu u evropskim takmičenjima nisu igrali na Old Traffordu nego na stadionu Maine Road, koji je tada bio dom Manchester Cityja. Protivnik je bio belgijski Anderlecht, a Unitedova pobjeda rezultatom 10:0 i danas je rekord kluba. Prvu utakmicu na Old Traffordu u okviru evropskih takmičenja odigrali su sa Real Madridom, a rezultat 2:2 bio je dovoljan Madriđanima da prođu dalje i na kraju osvoje Evropski kup.

Unitedu su od te 1956. godine u goste dolazile različite “vojske” – od Alfreda Di Stefana i Real Madirda do Diega Maradone i Barcelone – no, Teatar snova ostajao je uvijek neosvojiva tvrđava. Međutim, nakon 40 godina i 56 domaćih utakmica dželat engleskom klubu došao je od tamo odakle su se rijetki nadali da će doći – iz Turske.

Pogodak Elvira Bolića
 
Fenerbache je tog 30. oktobra 1996. stigao u Englesku bez mnogo šansi jer je United u Istanbulu slavio rezultatom 2:0. Utakmica je bila nedopadljiva, a monotoniju je u 78. minuti susreta prekinuo Elvir Bolić golom zbog kojeg je zanijemio prepuni Old Trafford. Bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine iz igre je izašao tri minute kasnije.

Manchester United je svim silama pokušao doći do izjednačenja, čak je i Peter Schmeichel u finišu meča krenuo u napad, no svi napori bili su uzaludni. Legenda Uniteda Bobby Charlton bio je veoma razočaran načinom na koji je prekinut niz nepobjedivosti njegovog kluba, aludirajući na to da je Bolićeva lopta zakačila defanzivca Uniteda, Davida Mayja, i tako prevarila Schmeichela.

Razočarani Charlton i Ferguson

“Veoma je tužno što je naš rekord prekinut tako glupim golom kao što je bio ovaj”, rekao je tada Charlton, čovjek koji je old traffordu dao nadimak “Teatar snova”.

No, Bolićev gol vjerovatno je teže pao Alexu Fergusonu, treneru Crvenih đavola, koji je tih dana trebao proslaviti 10 godina na klupi ovog slavnog kluba.

“Život je ironičan. pripremite se da proslavite 10 godina na klupi kluba, a onda doživite prvi evropski poraz kao domaćin u njegovoj historiji”, očajno je tada izjavio Sir Alex Ferguson.

Klub sa Old Trafforda ipak je prošao u narednu rundu takmičenja kao drugoplasirani iza Juventusa, dok se Fener morao zadovoljiti trećim mjestom ispred fenjeraša bečkog Rapida.

Ipak, kao utjeha ostala im je činjenica da je njihov, ali i naš fudbaler, Elvir Bolić, prekinuo rekordni niz koji i danas stoji u historijskim knjigama UEFA-e kao najduži u povijesti njenih takmičenja.

 

Učitaj još novosti