29. 11. 2020 - 15:25
U OVOM DRESU JE MARADONA ODIGRAO UTAKMICU ŽIVOTA: Evo gdje je...
907
Shares
U OVOM DRESU JE MARADONA ODIGRAO UTAKMICU ŽIVOTA: Evo gdje je dres završio, MOŽETE GA VIDJETI LIVE

U OVOM DRESU JE MARADONA ODIGRAO UTAKMICU ŽIVOTA: Evo gdje je dres završio, MOŽETE GA VIDJETI LIVE

29. 11. 2020 - 15:25
0
Shares

Diego Armando Maradona je preminuo sredinom sedmice u 61. godini, a fudbalski svijet se i dalje oprašta od legendarnog Argentinca. 

Maradona je utakmicu života odograo 22. juna 1986. godine kada je na Svjetskom prvenstvu u razmaku od četiri minute zabio dva gola Englezima.

Prvi gol je bio djelo rukom, dok je drugi nezvanično izabran za gol stoljeća nakon što je promiješio cijelu odbranu Gordi albiona.

Dres sa famozne utakmice završio je u rukama Stefa Hodgea koji je sasvim slučajno u tunelu uspio razmijeniti dres sa El Pibeom.

"Desilo se slučajno. Dao mi ga je u tunelu nakon utakmice. Ulazio sam u svalačionicu, Robson je nešto govorio igračima, niko nije gledao imam li dres ili ne. Niko mi nije ništa rekao. Stavio sam ga u torbu i odnio sa sobom", ispričao je Hodge.

Od 1986. do 2002. godine Hodge je čuvao dres u svom domu. Tada je napravio aukciju s nadom da će zaraditi ogroman novac, međutim to se nije desilo.

Na kraju je Hodge dres donirao Zemaljaskom fudbakom muzeju u Manchesteru gdje se dres i danas. Da bi vidjeli ovaj dres potrebno je platite 11 funti koliko iznosi cijena ulaznice za ulazak u muzej.

 

Učitaj još novosti